Prima pagină » Economie » Șefa FMI avertizează: „Omenirea a intrat într-o epocă de „fragilitate şi volatilitate”, iar riscul recesiunii mondiale este în creștere”

Șefa FMI avertizează: „Omenirea a intrat într-o epocă de „fragilitate şi volatilitate”, iar riscul recesiunii mondiale este în creștere”

Șefa FMI avertizează:
Riscul recesiunii mondiale este în creștere

Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, atrage atenția că în prezent omenirea a intrat într-o epocă foarte fragilă, iar riscul unei recesiuni mondiale este pe care să devină realitate.

„Am calculat că aproximativ o treime din economia mondială va avea cel puţin două trimestre consecutive de creştere negativă anul acesta sau anul următor şi pierderile rezultate din decelerarea economiei mondiale vor fi, de acum până în 2026, de patru mii de miliarde” de dolari, a indicat Georgieva.

Șefa FMI spune că perioada dificilă prin care omenirea trece în aceste momente, făcând referire la pandemia de Covid-19, războiul declanșat de Putin în Ucraina și seceta istorică din această vară au jucat un rol decisiv în împingerea economiilor globale într-o zonă recesionistă.

”Toate acestea au adus oamenii într-o situaţie foarte dificilă. Ei sunt epuizaţi şi trebuie să facă faţă unei crize a costului vieţii”, iar această situaţie ”este în mod special dificilă pentru ţările în dezvoltare”, a rezumat Georgieva.

Georgieva a subliniat că ”abordarea în comun a politicilor monetare şi a politicilor fiscale anul acesta este absolut primordială”, ea insistând că nu ar fi deloc bine ca politicile monetare ”să apese frâna” şi cele fiscale ”să apese acceleraţia”.

Ea susține că sunt necesare investiţii şi pentru combaterea crizei climatice, argumentând că în condiţii de inflaţie şi recesiune ”vom supravieţui ca umanitate”, dar ”supraviețuirea unei crize climatice neîncetate va fi practic imposibilă”.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass a subliniat în acest sens că nivelurile de îndatorare ale ţărilor în dezvoltare ”au devenit tot mai apăsătoare”, iar creşterea ratelor dobânzilor la împrumuturi le îngreunează şi mai mult situaţia, la fel şi creşterea inflaţiei.

”Cu 70 de milioane de săraci în plus”, conform ultimei analize a BM, şi o reducere cu 4% a venitului mediu, ”obiectivul nostru de prosperitate comună nu este atins” şi ”au loc inversări ale dezvoltării”, a declarat șeful Băncii Mondiale.

Sursa: Agerpres

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și