Antreprenorii selectați în cadrul programului Start-up Nation 2018 pot depune cererile de plată sau de ramburare până la 31 decembrie, conform unui nou ordin de prelungire a termenului-limită, publicat marți în Monitorul Oficial.
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a decis prelungirea perioadei de depunere pentru toate cererile de plată/rambursare aferente acordurilor de finanțare din cadrul Programului Start–up Nation 2018, până la data de 31 decembrie 2020, au anunțat reprezentanții instituției, marți, printr-un comunicat de presă.
„Criza sanitară globală provocată de răspândirea SARS-CoV-2 a generat și pentru antreprenorii din programul Start-up Nation dificultăți în implementarea planurilor de afaceri, blocarea activității întreprinderilor prin nerealizarea integrală a achizițiilor, dar și întârzieri în efectuarea cheltuielilor și depunerea cererilor de eliberare a ajutorului de minimis”, se arată în documentul transmis.
Termenul a mai fost prelungit o dată în acest an de ministrul Virgil Popescu, la finalul lunii aprilie, în contextul stării de urgență, de la data de 28 iunie 2020 până la 28 septembrie 2020, cu menținerea condiției de maxim 1 an de la intrarea în vigoare a acordului de finanțare și fără să se ia în calcul perioada stării de urgență.
Potrivit procedurii din cadrul Schemei de ajutor de minimis din cadrul Programului Start–Up Nation, ediția 2018, schema este valabilă până la 31 decembrie 2020, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2021.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017 a fost de 1,7 miliarde de lei, iar pentru anul bugetar 2018, de 2 miliarde de lei. Bugetul estimativ al schemei de minimis pentru anii 2019 și 2020, conform documentelor din program, era de 2 miliarde de lei anual.
Prin Program se finanțează implementarea Planurilor de Afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, valoare alocației financiare nerambursabile fiind de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
Astfel, potrivit documentului, prin implementarea programului se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maxim anual 10.000 de beneficiari.