Prima pagină » Economie » Tehnologia nucleară de ultimă generație din SUA, instalată la Universitatea Politehnica din București. Ciucă: E un moment important pentru România

Tehnologia nucleară de ultimă generație din SUA, instalată la Universitatea Politehnica din București. Ciucă: E un moment important pentru România

Centrul de Explorare a Energiei NuScale, denumit Centrul E2 și care reprezintă de fapt simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni, a fost lansat oficial, vineri, în premieră europeană, la Universitatea Politehnica din București.

Lansarea oficială a Centrului de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) la Universitatea Politehnica din București a fost marcată prin vizite și discursuri ale oficialilor români și americani.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, și Asistentul Principal Adjunct al Secretarului de Stat, Ann Ganzer, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, directorul general Nuclearelectrica. Cosmin Ghiță, și reprezentanți ai industriei au deschis oficial primul Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din afara teritoriului Statelor Unite, la Universitatea Politehnica din București.

Cu această ocazie, Departamentul se Stat al SUA a transmis un mesaj cu ocazia acestei premiere europene, mesaj în care subliniază că Statele Unite susțin pregătirea viitoarei generații de ingineri nucleariști o dată cu instalarea simulatorului camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni în România.

„Centrul E2, care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, va pregăti și instrui viitoarea generație de ingineri nucleariști, operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile. Astfel, România va fi un hub de educație și formare a specialiștilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în România și Europa. Se va crea un mediu inovator de învățare, care va susține dezvoltarea forței de muncă necesare și va da posibilitatea aplicării practice a principiilor de inginerie și știință nucleară, simulând scenarii de operare a centralei nucleare în lumea reală”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Conform sursei citate, simulatorul Centrului E2 împlinește angajamentul luat de Ambasadorul Bonnie Jenkins, Subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentelor si Securitate Internațională, la Summitul privind schimbările climatice de la Glasgow (COP26). Ca parte a „Pachetului viitorului nuclear,” Subsecretarul de Stat a anunțat proiectul simulatorului SMR prin intermediul căruia se susține programul ambițios de energie nucleară civilă al României și dorința de a înființa un hub SMR în regiune.

Printre partenerii Centrului E2 se află un consorțiu multinațional format din NuScale, SN Nuclearelectrica, RoPower și Universitatea Politehnică. Centrul este susținut prin programul Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). FIRST susține rolul de lider al României în utilizarea tehnologiei SMR în Europa și în instruirea forței de muncă a viitorului, pentru a promova măsurile care vizeaza schimbările climatice, securitatea energetică și accesul la energie în Europa și în întreaga lume.

„Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare de energie curată pentru a intensifica eforturile de decarbonizare la nivel global și pentru a furniza alternative de atingere a tranziției net zero în sectoare energetice greu decarbonabile”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Ambasadorul SUA: „Un indicator a cât de departe a ajuns parteneriatul nostru”

„Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru România, un nou punct de referință în Parteneriatul Strategic dintre cele două țări și un incredibil pas înainte în domeniul tehnologiei nucleare civile. Parteneriatul Strategic cu România a fost puternic consolidat prin Acordul Interguvernamental semnat la sfârșitul anului 2020. Acest acord a deschis calea pentru dezvoltarea unei centrale VOYGR NuScale, cu 6 module, de 462 de megawați, pe amplasamentul centralei electrice Doicești. Având o dată de inaugurare preconizată pentru 2029, aceasta va fi prima centrală SMR – Small Modular Reactor (reactor modular de mici dimensiuni) – din Europa și o piatră de hotar pentru inovarea în domeniul energiei curate”, a transmis ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, la lansarea oficială a Centrului E2.

Potrivit diplomatului american, centrul va deveni un centru de activitate pentru studenții care au în vedere viitoare cariere în industria civilă a energiei nucleare. „Simulatorul SMR este un mediu de învățare inovator, care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile științei și ingineriei nucleare, prin intermediul unor scenarii simulate de funcționare a centralei nucleare din lumea reală. Simulatorul utilizează o modelare computerizată de ultimă generație într-o replică a sălii de control a centralei SMR a NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator al camerei de control” la o centrală SMR cu 12 unități și să învețe despre caracteristicile revoluționare de siguranță și inteligență unice ale tehnologiei NuScale. Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană de ultimă generație, ceea ce reprezintă încă un indicator a cât de departe a ajuns parteneriatul nostru”, a declarat Kathleen Kavalec.

Nicolae Ciucă: Un poiect de anvergură, cu beneficii pe termen lung

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că scest proiect-pilot  pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile.

„Ne aflăm într-un moment important pentru România și pentru industria nucleară națională. Prin instalarea primului centru de explorare a energiei New Scale, suntem prima țară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. Pașii rapizi pe care îi face țara noastră în ceea ce privește tehnologia nucleară avansată, sigură, matură și eficientă, este un succes al colaborării dintre România și Statele Unite ale Americii”, a transmis premierul.

„Dezvoltarea simulatorului camerei de comandă New Scale, la fel ca fiecare proiect și fiecare investiție pe care le pregătim împreună, demonstrează încă o dată relațiile puternice dintre Statele Unite și România, consolidate de Parteneriatul strategic, parteneriat care anul acesta celebrează 26 de ani. Sprijinul Statelor Unite pentru includerea în sistemul național de producere a energiei, reactoare modulare mici este substanțial constant şi oferit la momentul oportun, iar așa cum l-am văzut la vremea când am aflat prima dată de proiect, îl văd ca fiind unul pe termen lung și foarte lung”, a afirmat șeful Guvernului.

Potrivi premierului, întrevederea de bun augur a președintelui României, Klaus Iohannis, cu reprezentantul special al președintelui Statelor Unite pentru climă, John Kerry, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP 26, a fost urmată la scurt timp de decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România. „În dezvoltarea și implementarea de reactoare modulare mici, bazate pe tehnologie americană New Scale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite”, a spus premierul României.

„La nivelul Guvernului încurajăm aceste investiţii. Utilizarea noului tip de tehnologie SMR alături de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala de la Cernavodă, întăresc profilul energetic al României în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu țintele de decarbonizare, asumate de echipa guvernamentală pe care o conduc și în deplină concordanță cu obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene. Adoptarea legii privind semnarea acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului unităților 3 și 4 CN Cernavodă demonstrează angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect”, a precizat Nicolae Ciucă.

„Viitorul este al energiei curate, accesibilă cetățenilor și economiilor noastre. În acest viitor, care aparține inclusiv tehnologiei SMR, cu toții beneficiem de energie nelimitată în condiții de maximă siguranță şi cu grijă față de mediu. Aceste proiecte, pe care tocmai le-am menționat, precum și cele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, sunt circumscrise acestui obiectiv și ferm susținute de Guvern. Alături de investițiile private, finanțate prin fondul de modernizare, prin REPower EU, de valorificare a proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, deblocate prin noua Lege offshore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate și independență energetică pentru cetățenii români și pentru mediul de afaceri”, a transmis șeful Guvernului.

Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București este o premieră europeană care reconfirmă poziția de lider a României în sectorul energiei nucleare și în dezvoltarea forței de muncă, au transmis și conducerea SN Nuclearelectrica SA (SNN) și a Universității Politehnica din București.

Potrivit companiei de stat, cu o experiență de 26 de ani în operarea în siguranță a centralelor nucleare, la unul dintre cei mai mari factori de capacitate din lume, având o autoritate de reglementare a industriei cu experiență – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), unul dintre cele mai apreciate sisteme de invatamant de energetica din Europa și un lanț de furnizori in industria nucleară gata să contribuie la dezvoltarea programelor nucleare românești, România are capacitatea și atuurile necesare pentru a deveni un lider în implementarea în siguranță a SMR-urilor în România și în Europa, precum și un centru de educație și formare în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR) în regiune.

„Este un moment extraordinar sa fii student! Și un moment și mai bun sa fii student la Energetica în România de astăzi. Oferim un spectru larg de oportunități studenților pentru a-si dezvolta o carieră de success în sectorul energiei nucleare si creștem o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear; oferim acces la cele mai noi tehnologii și avansate resurse, cum ar fi Centrul E2 lansat astăzi, burse și cursuri de formare. Generația de astăzi este generația care va opera atât CANDU, cât și SMR-uri – cu perspective multiple pentru învățare și pentru îmbunătățirea continuă”, a transmis Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

„Sunt foarte bucuros să mă aflu aici, în acest moment în care lansăm Centrul de Explorare a Energiei (Centrul E2), în România. Primul din Europa. Este un pas mare!  Energia nucleară și SMR-urile sunt incluse în strategia energetică a României ca pilon principal pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre de decarbonizare. Angajamentul nostru de a crește producția de energie din surse nucleare curate va crea complementaritatea atât de necesară cu resursele regenerabile, va crește flexibilitatea sistemului și va permite dezvoltarea complexă în continuare a fostelor instalații pe bază de cărbune”, a transmis și Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„Statele Unite salută acest pas important pe care România il face pentru securitate si independenta energetica prin dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici, devenind totodată un centru educațional și de formare pentru regiune. Proiectul SMR de la Doicești, pe care îl sprijină acest Centru E2, va demonstra lidership-ul României în inovarea energetică, va accelera tranziția către energie curată, va crea mii de locuri de muncă în România și SUA și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare”, a spus Ann K. Ganzer, Secretarul Principal Adjunct (PDAS) în cadrul Biroului de Securitate Internațională și Neproliferare al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

„Tehnologia SMR a NuScale este cea mai importantă soluție globală de producere a energiei curate și poate ajuta la avansarea poziției României ca lider în implementarea sigură a SMR-urilor in regiune”, a declarat John Hopkins, Președinte și Director General NuScale. „Cu sprijinul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii in cadrul programului FIRST, suntem încântați să atingem o altă piatră de hotar în această colaborare remarcabilă între țările și organizațiile noastre. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim următoarea generație de lideri ai energiei curate din regiune și din întreaga lume”, a adăugat John Hopkins

„Acest proiect deschide un orizont complet nou pentru studenții care aspiră să lucreze în sectorul energetic. Ca întotdeauna, angajamentul nostru este de a le oferi studenților noștri o educație de cea mai înaltă calitate și de a-i pregăti pentru cariere de succes – dar Centrul de Explorare a Energiei pe care îl lansăm în cadrul Universității Politehnica din București adaugă o nouă dimensiune potențialului lor de carieră. Am implementat metodologii de predare inovatoare și practici de cercetare de ultimă generație pentru a le oferi studenților noștri acces la un sector energetic emergent, în care profesioniștii cu înaltă calificare vor fi la mare căutare. Centrul va oferi studenților noștri competențele și cunoștințele necesare pentru a prospera pe o piață a muncii în continuă evoluție”, a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politehnica din București.

Cronologia proiectului

Potrivit informării Nuclearelectrica, Centrul E2 este dezvoltat ca parte a programului FIRST (Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology), o inițiativă a guvernului SUA. Acesta se bazează pe Acordul Interguvernamental dintre SUA și România pentru cooperarea privind programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020, consolidând o relație de zeci de ani în ceea ce privește progresul sectorului energiei nucleare, care a început în 1968.

Instalarea primului Centru E2 din Europa, la Universitatea Politehnica din București, reprezintă un prim pas pentru pregătirea viitoarelor generații de ingineri care vor juca un rol semnificativ în proiectul strategic de implementare a primei centrale SMR din România, care va avansa acțiunile de protecție a mediului, de securitate energetică și de acces la energie curată și sigura la prețuri accesibile în întreaga Românie și în Europa.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, este prima tara din Europa si a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

În decembrie 2022, RoPower și NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului și investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doicești și estimareaa costurilor specifice proiectului.

Centrul E2 este instalat la Universitatea Politehnica din București, în cadrul Facultății de Energetică, una dintre școlile de elită ale învățământului superior românesc. Școala a fost înființată în 1950 și oferă studii și programe academice foarte apreciate pentru mai mult de 2.000 de studenți pe an. Centrul beneficiază de parteneriatul puternic cu Nuclearelectrica, societatea nationala care opereaza în siguranță de peste 26 de ani două dintre cele mai performante reactoare clasice din lume, și RoPower, compania de proiect pentru implementarea SMR în România.

Compania Națională Nuclearelectrica SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Facultatea de Inginerie Energetică din cadrul Universității POLITEHNICA din București este cea mai mare instituție academică de învățământ în domeniul ingineriei energetice din țară, cu o istorie de peste 70 de ani.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și