Prima pagină » educatie » EXCLUSIV VIDEO | Sindicaliștii din Educație și-au spus ofurile în fața Guvernului: „Nu se iau măsuri, nu cresc salariile”/ „O să intrăm în grevă”/ „Legea educației s-a schimbat de aproape 500 de ori”

EXCLUSIV VIDEO | Sindicaliștii din Educație și-au spus ofurile în fața Guvernului: „Nu se iau măsuri, nu cresc salariile”/ „O să intrăm în grevă”/ „Legea educației s-a schimbat de aproape 500 de ori”

Sute de sindicaliști au protestat în Piața Victoriei, cerând majorarea salariilor din învățământ. Manifestanții sunt nemulțumiți că nu s-a aplicat legea salarizării integral. Mai mult decât atât, ei spun că sistemul educației se confruntă cu lipsa cadrelor didactice calificate.

Elena Coci, președintele sindicatului liber din Județul Harghita, spune că numărul de elevi crește și numărul cadrelor didactice scade.

Am venit la protest pentru că toată țara a ajuns la coada cozii. Orice lege aprobată este valabilă pentru toată lumea în afară de educație. Așa a fost și cu majorările salariale. Toți au primit majorările, educația nu. Numărul de elevi crește, numărul de cadre didactice scade. Avem 10.000 de cadre lipsă. Sunt foarte mulți care predau cu liceu, sunt mulți pensionari care deja nu mai vor să predea pentru că elevul are numai drepturi, nu și obligații. În 32 de ani am avut 32 de miniștri, iar legea educației s-a schimbat de aproape 500 de ori. Nu toată, dar întotdeauna s-a schimbat câte un articol. Tot mai puțini copii vor să se facă profesori”, a spus, pentru Gândul, Elena Coci.

„O să intrăm în grevă”

Emil este mecanic de întreținere. Are 39 de ani vechime și 2.200 de lei salariu. El trebuia să iasă la pensie, dar îi este teamă de banii pe care îi va lua.

„Ne-a băgat în anul 2017, pe ordonanța 70 și nu ne regăseam cu legea 135. Trebuia să beneficiem și noi de mărirea salariului până în anul 2022. Au băgat cadrele didactice și pe noi ne-au înfundat pe o ordonanță, de la didactic auxiliar la nedidactic. În anul 2019 ne-a dat o pătrime, dar pătrimea nu a fost întreagă. Aveam un salariu de 1.900 de lei. Eu trebuia să beneficiez de încă 580 lei și am beneficiat de 280 de lei. O să intrăm în grevă, nu o să mai intre nici bucătăria să le facă mâncare copiilor, nici îngrijitoarele nu vor mai duce copiii la baie și să vedem atunci cum se vor descurca și cadrele didactice”, a spus Emil Moise.

„Sistemul de învățământ nu se dezvoltă”

Constantin Neagu, președintele sindicatului Ialomița, a precizat că situația ar putea fi gravă. În cazul în care prin acest miting nu se va rezolva problema, greva va fi unica soluție la care vor apela.

„De ani de zile ne chinuim să facem tot ce trebuie pentru sistemul de învățământ. Nu se iau măsuri, nu cresc salariile, nu se dezvoltă sistemul de învățământ nici ca infrastructură, nici ca personal. Noi nu protestăm pentru noi, ci pentru copiii noștri, pentru viitorul lor și pentru ceea ce credem noi că ar trebui să însemne «România educată». Din păcate, lucrurile vor fi și mai grave de atât. Prin acest miting probabil că nu se va rezolva nimic, dar printr-o grevă generală care, cred eu, bate la ușa sistemului de învățământ. Sperăm ca, în cinci ani de zile, sistemul de învățământ să fie acolo unde trebuie”, a spus sindicalistul.

În același timp, el amintește că salariile nu sunt motivante pentru profesorii tineri.

„Un profesor debutant câștigă 2.600 de lei, mai puțin decât orice alt angajat din orice altă instituție. Nu este un domeniu atractiv pentru tineri. Este un domeniu greu, dar trebuie ca el să fie stimulat printr-o salarizare bună. Noi avem nevoie de tineri capabili și care să facă performanță. În momentul de față, noi nu facem altceva decât să cârpim. Avem peste 4.000 de angajați necalificați care predau în învățământ. Acest personal va crește. Nu vom putea avea un sistem de educație decent, nu vorbim de performanță”, a spus el.

CITEȘTE ȘI:

În februarie, legile Educației ar trebui să intre în dezbatere în Parlament. Care sunt principalele modificări pe care le vor aduce în învățământul românesc

PNL îi răspunde lui Dîncu: Există un consens în Coaliţie şi un calendar asumat ferm pe tema legilor Educaţiei

EXCLUSIV VIDEO | Avertismentul unui expert în educație: „Profesorii sunt plătiți ca niște cerșetori. Educația a devenit o barieră de netrecut pentru unii elevi, părinții cofinanțează un învățământ care ar trebui să fie gratuit”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și