Angajații din Educație amenință cu GREVA GENERALĂ! Profesorii vor salarii mai mari și plata orelor suplimentare
Cele mai mari trei sindicate din învățământ, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, anunță că vor intra în grevă generală.
Liderii de sindicat anunță organizarea unei conferințe de presă în cadrul căreia vor „anunţa public rezultatele Referendumului privind declanşarea grevei generale în învățământ, precum şi implicaţiile acesteia pentru procesul educaţional!”.
Conferința va avea loc marți, începând cu ora 11:00.
Mii de angajați din Învățământ au protestat la Guvern și Parlament
Recent, pe 10 mai, sindicaliștii din Educație au protestat atât în fața sediului Guvernului, cât și la Palatul Parlamentului. Aproape 15.000 de persoane, potrivit sindicatelor, au plecat în marș din Piața Victoriei spre Casa Poporului. Cei care și-au scandat câteva ore nemulțumirile prin centrul Capitalei vor salarii mai mari și investiții în sistemul educațional. (Mai multe detalii despre subiect aici…)
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că dacă nu vor găsi rezolvări la cererile lor, ar putea urma o grevă generală în învățământ, începând din 22 mai.
Sindicaliștii protestatari vor ca președintele Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre salariaţii din educaţie, Guvern şi Parlament.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:
- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii mai solicită:
- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Sindicatele din educaţie au început protestele încă din luna aprilie, când au pichetat timp de două zile – 25 şi 26 aprilie – sediul Guvernului.