Ministerul Sănătăţii a emis noi reguli pe care autorităţile trebuie să le pună în practică, odată cu începerea anului şcolar, la 14 septembrie. Mai exact, elevii vor sta la şcoală între 3 şi maximum 7 ore.
Care este greutatea maximă a ghiozdanului cu care copilul merge la școală, câți copii pot fi într-o sală de clasă și numărul de ore pe care elevii îl petrec zilnic la școală sunt o parte dintre regulile și recomandările prevăzute într-un ordin al Ministerului Sănătății prin care sunt aprobate normele de igienă din creșe, grădinițe, școli, licee, colegii, școli profesionale, universități etc.
Numărul maxim de copii admiși la o grupă în unitățile de antepreșcolari, preșcolari sau într-o clasă pentru elevi se stabilește în funcție de normele specifice de cubaj și de particularitățile tipului de unitate, în conformitate cu legislația în vigoare, cu recomandarea de:
În unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar se respectă următoarele perioade dedicate unei sesiuni din categoria activităților de învățare:
a) pentru copii sub 1 an: între 5 și 10 minute/sesiune;
b) pentru copii între 1 și 3 ani: între 10 și 15 minute/sesiune;
c) pentru copii între 3 și 4 ani: între 15 și 20 minute/sesiune;d) pentru copii între 4 și 6 ani: între 20 și 35 minute/sesiune.
Prin activități de învățare pentru copiii cu vârste de la naștere la 6 ani se înțelege un ansamblu de acțiuni cu caracter planificat, sistematic, metodic, intensiv, organizate și conduse de cadrul didactic, în scopul atingerii finalităților prevăzute în curriculumul specific (activități liber alese, activități pe domenii experiențiale, activități de dezvoltare personală).
Pentru fiecare grupă de vârstă, activitățile de învățare alternează cu pauze de 10-15 minute între ele.
Pentru formele de învățământ școlar și universitar, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite, cu excepția celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:
a) pentru învățământul primar: clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi; de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.
Toate NORMELE DE IGIENĂ au fost publicate în Monitorul Oficial.