BACALAUREAT 2024. Avem subiectele care au picat la biologie, chimie, economie, filosofie, logică, sociologie și psihologie.
UPDATE ORA 17:30: Baremul de corectare al examenului de bacalaureat – probele de la chimia anorganică și chimia organică
UPDATE 17:00 – Ce subiecte au picat la chimia anorganică/chimia organică
UPDATE ORA 16:30: Baremul de corectare al examenului de bacalaureat – proba la psihologie
UPDATE 16:00 – Ce subiecte au picat la psihologie
UPDATE ORA 15:30: Baremul de corectare al examenului de bacalaureat – proba la biologie
UPDATE 15:00 – Ce subiecte au picat la biologie
UPDATE ORA 12:00: Examenul s-a terminat! Ministerul Educației va publica subiectele de la BAC 2024 și baremele de corectare după ora 15:00, pe site-ul edu.ro.
UPDATE ORA 11:30: Elevii au intrat în ultima jumătate de oră de examen. La ora 12:00, proba se va încheia.
UPDATE ORA 10:00: Ministerul Educației va publica subiectele de la BAC 2024 și baremele de corectare după ora 15:00, pe site-ul edu.ro.
UPDATE ora 09:00 – Examenul a început, la nivel național, la ora 9. Elevii vor avea trei ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele.
Cu siguranță că elevii care susțin Bacalaureatul 2024 au așteptat cu sufletul la gură subiectele la biologie, chimie, economie, filosofie, logică, sociologie și psihologie, materii cu miză importantă, deloc „umbrite” de Română, Matematică și Istorie.
În 2023, subiectele la Bacalaureat pentru aceste discipline au fost următoarele:
Un subiect de 16 puncte a fost:
Sistemul digestiv al mamiferelor este alcătuit din tub digestiv și glande anexe.
a) Caracterizaţi o boală a sistemului digestiv la om, precizând: numele bolii, o cauză, o
manifestare.
b) Explicaţi rolul bilei în digestia lipidelor.
c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Pancreasul exocrin”, folosind informaţia ştiinţifică adecvată.
În acest scop, respectaţi următoarele etape:
– enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme;
– construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru
fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Subiecte BAC 2023 Chimie Anorganică
Subiecte BAC 2023 Chimie Organică
Subiectele la Bacalaureat 2023 pentru Economie sunt atașate în galeria foto a acestui articol.
Un subiect de 18 puncte la economie a sunat astfel: „Pentru fiecare din problemele următoare determinați indicatorul economic cerut, scriind formula folosită și precizând semnificația notațiilor utilizate:
1. În condițiile în care rata anuală a dobânzii plătite de bancă deponenților este de 10%, rata dobânzii încasate de bancă de la debitori este de 13%, iar depunerile, de 100 mil. u.m. sunt valoric egale cu creditele, determinați câștigul bancar.
2. În decursul unui an, salariul mediu nominal a crescut cu 30%, iar indicele prețurilor a fost de 130%. Determinați indicele salariului real.
3. Știind că o firmă care produce 10 unități dintr-un bun are un cost variabil de 100 u.m., determinați costul variabil unitar.
La filosofie, în 2023, candidații la Bacalaureat au trebuit să spună al cărei orientări din etică este promotor Aristotel: deontologie, teologism, eudaimonism sau hedonism. Totodată, candidații au analizat un text din Lucian Blaga, extras din „Geneza metaforei și sensul culturii”.
La Logică, candidații au analizat, printre altele, propoziția „Urșii sunt animale sălbatice”, un tip de propoziție categorică: a) universală afirmativă, b) universală negativă, c)particulară afirmativă, d) particulară negativă. (20 puncte)
La sociologie, candidații la Bac 2023 au avut ca temă, printre alte subiecte, să redacteze un text coerent, de o jumătate de pagină, în care să utilizeze în sensul sociologiei, termenii „tehnică de cercetare” și „procedeu de cercetare”.
La psihologie, candidații la Bac au analizat un text din romanul „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski, printre alte subiecte, bineînțeles. (subiecte atașate în galeria foto)
Există reguli clare pentru absolvenții de liceu care susțin examenul maturității. Candidații vor putea intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, notițe, culegeri, manuale etc.
Cei care nu respectă regulile pot fi eliminați din examen. Când candidații intră în centrul de examen, un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită fiecărui candidat prezentarea actului de identitate și verifică dacă fotografiile corespund. Candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen, unde vor lua loc în sălile de examen.
Ei nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. Cei care au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora, precizează metodologia de organizare a Bacalaureatului 2024.
Atenție, sălile de examen sunt monitorizate video-audio. Dacă se constată existența unor nereguli, comisia de Bac din centrul de examen poate lua măsurile ce se impun, care pot duce chiar și la eliminarea candidaților din examen.
Afișarea primelor rezultate în centrele de examen și online este programată în data de 8 iulie (până la ora 12.00). Astfel, lunea viitoare va fi una cu mari emoții pentru elevii care au susținut Bacalaureatul.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, între 12.00-18.00, inclusiv pe cale electronică.
„Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”
Rezultatele finale vor fi afișate în data de 12 iulie în centrele de examen și online.
În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).