Prima pagină » Educație » BACALAUREAT 2024 | Cum se rezolvă subiectele de la Limba și literatura română, de fapt

BACALAUREAT 2024 | Cum se rezolvă subiectele de la Limba și literatura română, de fapt

BACALAUREAT 2024 | Cum se rezolvă subiectele de la Limba și literatura română, de fapt

Probele scrise la examenul național de bacalaureat au început luni, 1 iulie. Subiectele la Limba și literatura română au fost destul de dificile și i-au provocat pe elevi să dea totul pentru o notă cât mai bună.

UPDATE 13:00 – Subiectele date la profilurile real, tehnologic și vocațional

Textul suport pentru Subiectul I a fost din Gabriel Dimisianu, volumul „Amintiri și portrete literare”, scrie edupedu.ro.

  • Subiectul I: Un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”;
  • Subiectul II: rolul notațiilor autorului într-un text dramatic dat din Gh. Ciprian – Omul cu mârțoaga.
  • Subiectul III: eseu de 400 de cuvinte cu particularități ale unei nuvele studiate.

UPDATE 11:00 – Anchetă în Gorj, la Liceul Tehnic „Ion Mincu”

Scandalul fotografierii subiectelor la Limba și literatura română ia amploare.

A fost declanșată o anchetă la centrul de examinare nr. 2783 din Gorj, acolo unde subiectele au fost fotografiate, iar imaginile, postate pe Internet.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina, a declarat că ancheta este în desfășurare, iar inspectori ai Inspectoratului Școlar Județean au pornit spre școala respectivă pentru a verifica ce s-a întâmplat și cum a fost posibil să se intre în sala de examinare cu aparatură de filmat.

Potrivit edupedu.ro, subiectele ar fi fost fotografiate de un elev la Liceul Tehnic „Ion Mincu”.

UPDATE 10:30 – Unde s-au fotografiat subiectele la „Română”

Potrivit informațiilor obținute de edupedu.ro, varianta de subiecte care a apărut în mediul online la scurt timp după începerea examenului (ora 09:00) ar fi fost fotografiată într-o școală din județul Gorj.

Cel care a fotografiat subiectele a purtat o cameră de corp.

„Cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului. Apar subiectele cu watermark «Gorj – 2783»”, scriu cei de la edupedu.ro.

UPDATE 10:00 – Ce subiecte s-au dat la Limba și literatura română

Printre altele, la subiectul al 3-lea de la examenul de bacalaureat la Limba și literatura română elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate.

Iată care a fost forma apărută în mediul online a subiectelor la Limba și literatura română.

Gândul va publica subiectele și baremul de corectare imediat ce acestea vor fi disponibile. Totodată, pe site-ul nostru veți putea afla și cum se rezolvă subiectele de la Limba și literatura română.

Calendarul examenului de bacalaureat

Probele scrise se vor desfăşura în perioada 1 – 5 iulie, în 477 de centre din țară.

Marți, 2 iulie, este programată proba obligatorie a profilului – Matematică şi Istorie, în funcţie de profil.

Joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. În funcție de specializare, filieră și profil, elevii au putut opta pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

Proba scrisă la bacalaureat 2024 ia sfârșit vineri, 5 iulie, când elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

ISMB și comisiile județene care s-au ocupat de organizarea examenului de bacalaureat au informat că peste 134.000 de candidaţi (mai bine de 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Toate probele au aceeași oră de start, 09:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la 08:30.

Reguli pentru elevii care susțin examenul de bacalaureat

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Trebuie precizat și că toate sălile de examen vor fi supravegheate audio-video.

Când se dau rezultatele la bacalaureat

Primele rezultate (în centrele de examen şi online) la examenul de bacalaureat vor fi afișate în data de 8 iulie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

CITEȘTE ȘI:

BACALAUREAT 2024 | Examenul continuă cu evaluarea competenţelor lingvistice

Bacalaureatul, de la examenul „maturității” la cel al „neprezentării.” Unde se duc elevii care abandonează școala? Expert: „Să predăm un mod de a fi”

Încep înscrierile la BACALAUREAT 2024! Actele necesare și calendarul examenului / Ultima săptămână de cursuri pentru elevii de clasa a XII-a

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și