Ce reguli vor urma elevii când vor reveni în școli? Explicațiile ministrului Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, 22 ianuarie, că regulile de distanţare în unităţile de învăţământ vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, imediat după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide deschiderea a şcolilor.
Școlile ar urma să fie redeschise pe data de 8 februarie, însă r Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) referitoare la acest aspect pe 2 februarie.
„Regulile de distanţare vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, ordin care va fi promovat de îndată după ce va fi luată decizia de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în urma analizei din data de 2 februarie. Încercăm să promovăm acest ordin împreună cu Ministerul Sănătăţii cât mai repede cu putinţă, dacă se poate chiar imediat după decizia din data de 2 februarie, pentru ca şcolile să fie pregătite pentru respectarea acestor măsuri. (…) Să vedem, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu INSP, care sunt măsurile acceptabile pentru asigurarea protecţiei sanitare în şcoli pentru elevi şi profesori. Aceste măsuri vor fi cuprinse într-o manieră cât mai explicită în ordinul de ministru comun Educaţie-Sănătate care va fi elaborat, dacă nu în data de 2 februarie, în data de 3 februarie sunt sigur că el va putea fi elaborat”, a declarat ministrul Educației într-o conferință online.
Sorin Cîmpeanu: Măsurile pe care trebuie să le respecte elevii și profesorii, cuprinse într-un ordin comun
De asemenea, acesta a precizat că instituția pe care o conduce verifică „regulat” existenţa stocurilor de materiale sanitare în toate şcolile din România.
„Şcolile din România au fost deja anunţate. S-a cerut o raportare cu cadenţă săptămânală, în fiecare zi de vineri, cu privire la stocurile de materiale sanitare, de produse de igienă, de măşti şi toate celelalte elemente care asigură respectarea regulilor. (…) Ministerul Educaţiei verifică regulat existenţa (…) stocurilor de materiale în toate şcolile din România. Vorbim de 7.203 unităţi de învăţământ, care au la rândul lor peste 10.000 de structuri arondate. Deci, sunt practic peste 17.000 de şcoli, din care cu personalitate juridică 7.203”, a explicat ministrul.