Prima pagină » Educație » Cristina Tunegaru, despre începerea școlii: După lupte seculare, avem o decizie. Vestea proastă e că s-a renunțat practic la măsurile de distanțare fizică

Cristina Tunegaru, despre începerea școlii: După lupte seculare, avem o decizie. Vestea proastă e că s-a renunțat practic la măsurile de distanțare fizică

Trei asociații de elevi anunță că depun plângere penală împotriva lui Orban, Turcan și Anisie

Profesoara de Limba și Literatura Română Cristina Tunegaru a comentat decizia prezentată de Iohannis, potrivit căreia elevii vor merge din 14 septembrie la școală, în funcție de situația epidemiologică locală. În contextul în care cel mai bun scenariu îi plasează pe toți elevii în sala de clasă, prof. Tunegaru atrage atenția asupra unor probleme vechi, care nu se rezolvă, deși în pandemie e nevoie de distanțare. „ Continuăm cu clase suprapopulate, de peste 36 de copii, în scenariul verde”, atrage atenția profesoara. 

De asemenea, o altă problemă la a cărei rezolvare se pare că nu se lucrează este angajarea de profesori.

În ciuda nevoii de distanțare, nu se lucrează în sensul acesta, întrucât clasele rămân în continuare suprapopulate:

„După lupte seculare, avem o decizie. Vestea bună e că școala se deschide și nu continuăm cu improvizații online. Vestea proastă e că s-a renunțat practic la măsurile de distanțare fizică. Continuăm cu clase suprapopulate, de peste 36 de copii, în scenariul verde. Nici profesori nu angajăm, școlile trebuie să se descurce cu resursa umană puțină”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

Cristina Tunegaru: Pentru Guvern pandemia pare că s-a încheiat. Să sperăm că au dreptate

Cristina Tunegaru atrage atenția și asupra pragurilor care trebuie depășite pentru a trece din scenariul verde în cel galben, care presupune desfășurarea unor activități în clasă și desfășurarea altora online: „Doar localitățile foarte mici vor putea depăși aceste praguri”.

„Ca să treacă din scenariul verde în cel galben – unde se impun asemenea măsuri – o localitate mare cum e Timișoara trebuie să aibă peste 350 de cazuri noi în fiecare zi timp de două săptămâni. Iar în București ar trebui să fie aproape 2000 de cazuri, mai multe decât au fost vreodată în toată țara. Doar localitățile foarte mici vor putea depăși aceste praguri. Iar în localitățile mari am putea avea focare în care să fie infectate școli întregi – copiii și familiile lor – și pragurile tot nu vor fi atinse. Pentru Guvern pandemia pare că s-a încheiat. Să sperăm că au dreptate”, a scris profesoara de Limba și Literatura Română Cristina Tunegaru. 

Iohannis: Din 14 septembrie începe școala. Majoritatea elevilor merge efectiv la școală

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că noul an școlar începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor merge efectiv la școală. Se au în vedere trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate, decizia fiind descentralizată local.

Astfel, va exista „scenariul verde”, care înseamnă că în localitatea repsectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19.

„Scenariul galben” înseamnă că între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile.

„Scenariul roșu” când au apărut mai mult de 3 bolanvi în localitatea respectivă.

„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ”, a declarat președintele Iohannis.

Autor

Citește și