Prima pagină » Educație » Cum se apără primarul care a refuzat să acorde burse elevilor și a răspuns cu versete din Biblie: „Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură! Sunt cu frică de Dumnezeu!” (EXCLUSIV)

Cum se apără primarul care a refuzat să acorde burse elevilor și a răspuns cu versete din Biblie: „Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură! Sunt cu frică de Dumnezeu!” (EXCLUSIV)

Cum se apără primarul care a refuzat să acorde burse elevilor și a răspuns cu versete din Biblie: „Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură! Sunt cu frică de Dumnezeu!” (EXCLUSIV)

Situație hilară într-o comună clujeană. Edilul unei comune apelează la versete din Biblie atunci când este întrebat de ce nu acordă burse elevilor și susține că trebuie să se ocupe de probleme „potrivit legii” care îi ocupă timpul. 

Versete din Biblie în loc de burse elevilor

Alianța “Școli Curate” a trimis solicitări către mai multe primării din țără prin care le cerea primarilor să includă în buget și posibilitatea acordării bursele școlare din comunele respective, conform legii educatiei. Un răspuns aparte a venit din partea edilului Gavril Mihuț, din comuna Chiuiești, care i-a refuzat invocând versete din Biblie.

Redăm răspunsul edilului din Chiuiești

„Conduita mea se bazează pe frica de Dumnezeu, muncă cinstită și adevăr, nu fățărnicia în care aș dori să vă spun și dvs o parte din trei versete:

  • Supuneți-vă autorităților așa poruncește Dumnezeu fiind îngăduite de El
  • Răspunde nebunului după nebunia lui să nu se creadă prea înțelept
  • Bâta din capul nebunului nu este oprită”, se arată în răspunsul edilului.

 

Sursă foto: Școli Curate Facebook

 

GÂNDUL.RO l-a contactat pe edilul din comuna Chiuiești. Într-o discuție telefonică cu reporterul nostru, primarul susține că a invocat versetele din Biblie pentru că știe „jumătate de Biblie pe de rost și că toată viața s-a ghidat după Sfânta Scriptură”. Întrebat de bursele elevilor, edilul susține că a acordat în trecut, însă acum nu se poate angaja la „cheltuieli peste limita bugetului alocat pentru că se consideră infracțiune”.

Reporter: Domnule primar, conform legii, trebuie să acordați burse elevilor…

Mihuț Gavril: Eu sunt primar la a șaptea legislatură. Le-am spus să consulte bugetul de stat care spune că nu poți avea cheltuieli fără acoperire în bugetul local pentru că se numește infracțiune. Eu le-am dat răspuns și la adresa din 10.11 și la cea din decembrie și la cea din 07.01. Cum să spun. Ei tot fac insistențe cu amenințări.

Reporter: Cu ce anume v-au amenințat cei de la ”Școli Curate”?

Mihuț Gavril: Că fac plângere la instituția Prefecturii că nu le-am dat câte burse  și ce cuantumuri vor ei. Că vor da în mass-media că nu le răspundem la adresele lor și că vor face plângere la cetățeni. Să vină aici să vadă că eu am adus prin fonduri europene sau asociații și fundații creștine peste o mie de miliarde și nu am nicio uliță neasfaltată! Există apă, canalizere, școală și bibliotecă. Nu știu câte biblioteci sunt în țară cum avem noi aici. Te duci la calculator și îți spune autorul, numele cărții, dar și din ce raft trebuie să o iei! M-a sunat un prieten să-mi spună că o doamnă de la ei m-a făcut analfabet. Dar nu mă interesează. Ei nu au postat tot ce le-am dat eu.

Reporter: Ce anume le-ați transmis dvs  ?

Mihuț Gavil: În consiliile județene vin sume pentru echilibrarea bugetelor locale. În loc să fie împărțite la comunele sărace, cum suntem noi, s-au folosit banii din aceste sume pentru groapa de gunoi, nu zic că alea nu trebuie făcute. Noi avem sub 10% venituri proprii. Trăim din sume alocate de la bugetul centralizat al statului. Să verifice de ce alte comune trăiesc din închirieri și concesionări. Au venituri proprii pe o lună cât bugetul nostru pe un an de zile. Am făcut adrese și la președinție, dar și Guvern și Parlament. Eu sunt finanțist de meserie, am făcut bugete din 1984 încoace, știu cum se face un buget. Toate răspunsurile de la Parlament și Guvern  pe care le primesc sunt că „ adresa a fost îndreptată către comisia de specialitate”. Doamna aceea care scrie pe Facebook și mă face analfabet nu mă cunoaște. Ea nu știe că am lucrat ca învățător timp de opt ani și din cauza lipsei de copii s-a desființat școala și apoi m-am făcut finanțist.

Reporter: Domnule primar, dvs le-ați răspuns cu versete din Bliblie când ați fost întrebat de burse…

Mihuț Gavril: Le-am spus că sunt un primar cu frica de Dumnezeu. Citez trei versete din Biblie după care eu m-am condus și le-am pus acolo. Știu jumătate din Biblie pe de rost. Unii nu o citesc deloc. ”Bâta din capul nebunului” înseamnă cei care încalcă legea și cei ce fură trebuie să fie pedepsiți. Nu m-am adresat lor, ci e modul după care eu m-am ghidat în viață. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură fiindcă am frică de Dumnezeu. La noi nu există elev care să nu primească tabletă în pandemie. Și ca să știți și dvs, tabletele au fost aduse prin fundații creștine de subsemnatul

Reporter: Domnule primar, legea educației naționale prevede în articol 82 și 105 litera C obligația primarilor de a acorda burse școlare.

Mihuț Gavril: Eu am alocat, cât timp s-a putut, dar nu la cuantumul pe care domniile lor le spun ca trebuiau din legea învățământului. Acolo nu spune că este obligatoriu, dar legea bugetului ne obligă. V-am zis…nu trebuie să ne angajăm în cheltuieli peste limita bugetului alocat pentru că se consideră infracțiune.

Alexandru Manda, managerul de proiect ”Școli curate”, a precizat pentru GÂNDUL că nu este prima dată când alianța se confruntă cu un refuz din partea unei primării atunci când vine vorba de a acorda burse elevilor conform legii educației.

Activăm în cinci județe: Bacău, Timiș, Cluj, Vâlcea și Mureș. Practic, noi lucrăm cu toate primăriile din aceste cinci județe. În total, 456 de UAT-uri cu care lucrăm și la care am trimis solicitări. Atitudinea domnului primar nu este una singurală cu multe primării care ne refuză să acorde burse pentru elevi. Dânsul a invocat că nu are timp de aceste probleme și ne-a răspuns cu versete din Biblie, invocând că noi nu ar trebui să desemnăm autoritatea. Legea educației naționale 1/2011, prevede în art.82 și 105 lit c obligația primarilor de a acorda burse școlare. Prin acest proiect. vrem să le aducem în atenție primarilor că trebuie să aibă o atitudine proactivă față de învățământ, să finanțeze adecvat sistemul educațional. În unele locuri avem succes și sunt primari care înțeleg acest lucru, iar în alte locuri ne lovim de refuz”, spune Alexandru Manda.

Școli curate” este inițiativa celui mai vechi think-thank din țara noastră, Societatea Academică din România (SAR), de creștere a gradului de bună guvernare și transparența în școli și licee prin monitorizarea alocării, accesării și cheltuirii resurselor publice și responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locală: elevi, părinți și profesori.

Adresa formulată către primarul din Chiuiești

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și