Prima pagină » Educație » Cum sunt corectate lucrările de BAC. Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct?

Cum sunt corectate lucrările de BAC. Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct?

Cum sunt corectate lucrările de BAC. Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct?

Primele rezultate ale absolvenților de liceu care au susținut examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, sunt afișate luni, potrivit calendarului oficial, pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii. Cei care nu sunt mulțumiți pot depune contestanții, iar notele finale se vor afișa vineri, 1 iulie.

Rezultatele afișate includ identitatea anonimizată a elevilor, astfel că în această situație, codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților la Bacalaureat și au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Contestațiile pot fi depuse/transmise luni, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice, potrivit edupedu.ro

Model cerere contestație:

Model de cerere în format pdf:

Model Cerere Contestatie Bacalaureat 2022 by Gandul.info on Scribd

Ordinul 5.151/2021 arată, în privința contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

Care este procedura

Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct: acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

  • președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
  • după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;
  • președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor amintite mai sus.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 1 iulie.

Pentru a promova bacalaureatul, elevul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Potrivit metodologiei, candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, arată sursa citată.

 

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și