Daniel Funeriu, fostul ministrul al Educației, a avut o reacție acidă pe Facebook, după ce Consiliul Național al Elevilor a solicitat control la meditații, impozitare și sancțiuni pentru cadrele didactice care nu plătesc taxe pentru banii pe care îi obțin din aceste activități.
Prin intermediul unei postări ce are titlul “Ăștia mici sunt duși cu pluta?”, Daniel Funeriu și-a exprimat propria poziție cu privire la situație, fiind de părere că elevii tratează eronat problema. Ministrul Educației susține că Guvernul ar trebui, de fapt, să acorde vouchere pentru meditații și să le defiscalizeze.
“Ăștia mici sunt duși cu pluta?
Consiliul Național al Elevilor cere control la meditații, impozitare și sancțiuni. Eu cred invers: cred că guvernul trebuie să dea vouchere pentru meditații, să defiscalizeze și să încurajeze meditațiile! Copiii au pierdut enorm și trebuie să-i ajutăm să recupereze prin orice mijloace, iar meditațiile sunt unul din aceste mijloace.
Atenție: nu e nimic rău cu meditațiile, e însă ceva toxic cu un anumit tip de meditații. Nu e OK să meditezi copiii de la clasă, nu e OK să obligi, practic, la meditații prin nepredare corespunzătoare la clasă, nu e OK să dai la teze exerciții voluntar prea grele, pentru că le-ai făcut la meditații cu anumiți copii și, în general, nu sunt OK alte mici trucuri pe care unii le fac”, a scris, în primă fază, Daniel Funeriu.
În continuare, fostul ministru al Educației susține că elevii ar trebuie ajutați să ia meditații, în timp ce cadrele medicale susținute să le ofere.
“Esența, însă, rămâne: ajutați elevii să ia meditații, ajutați profesorii onești să dea meditații!
*am introdus în Legea educației „contul educațional”, un instrument fix pentru asta, adică scoaterea la lumină a meditațiilor. Acest instrument trebuia folosit pentru remedialul pus la cale de minister (o excelentă inițiativă) mai degrabă decât alocarea banilor la școli care decid cum vor ele către cine merg acești bani”, a încheiat Daniel Funeriu.
În urmă cu trei zile, Consiliul Naţional al Elevilor a atras atenția că deși aproape jumătate dintre elevii din anii terminali fac meditații, doar 2,39% dintre cadrele didactice au declarat la fisc veniturile pe care le încasează în urma acestor activități. În acest sens, reprezentanții elevilor au solicitat control la meditații, impozitare și sancțiuni pentru profesorii care nu plătesc taxe.
“În ultimii ani, piaţa meditaţiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în faţa faptelor de corupţie care se petrec în sistemul educaţional. Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală. Or, dacă dascălii a căror atitudine reprezintă un reper moral pentru generaţii întregi de elevi recurg la astfel de practici, înseamnă că orice speranţă de a avea un sistem educaţional performant, construit pe valori sănătoase, este sortită eşecului. Nu cred că aşa ar trebui să arate lucrurile, dacă ne dorim cu adevărat ca generaţiile viitoare să înţeleagă că noi toţi avem datoria de a respecta legea şi de a ne îndeplini îndatoririle”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.