Elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligați să aibă un portofoliu personal pentru alegerea carierei.
Acesta va conține toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori.
Portofoliul e menit să-i ajute pe elevi pentru a-și alege facultatea potrivită. De asemenea, părinții vor știi care este nivelul real de pregătire al copiilor. Sunt vizați și copiii din grădiniță. Portofoliul educațional era prevăzut în Legea Învățământului de 13 ani după model european, dar nu a fost implementat până în această toamnă. Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților, a explicat pentru Antena 3 CNN că elevii vor putea să-și afle vocația și să-și organizeze obiectivele și planurile pentru carieră mult mai ușor:
„Acolo ar trebui sa regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”.
„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, a declarat Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi.
Nu este cunoscut momentan dacă portofoliul va fi în format electronic sau sub forma unui voluminos dosar cu șină. Școlile nu au spațiu suficient pentru a stoca astfel de documente.
Sursa Foto: Shutterstock