Elevii se întorc la școală din 8 februarie, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)

Elevii se întorc la școală din 8 februarie, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)
Elevii s-ar putea întoarce din 8 februarie în bănci, dar vaccinarea profesorilor anti-COVID rămâne în aer: „Este o bătaie de joc!” (EXCLUSIV)
Publicat: 02/02/2021, 12:30
Actualizat: 02/02/2021, 17:29

Elevii și profesorii se întorc din 8 februarie la școală, însă multe cadre didactice se tem că nu vor reuși să se vaccineze în timp util. Decizia finală va fi anunțată astăzi, 2 februarie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la GÂNDUL LIVE că numărul profesorilor care vor să se vaccineze a crescut semnificativ, comparativ cu prima etapă de interogare. Cu toate acestea, profesorii care doresc să se imunizeze nu reușesc să se programeze pe platformă și se tem că îi vor pune în pericol pe elevi.

Ce spun sindicaliștii

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că, în următoarele luni,  cu siguranță,  70-80% din cadrele didactice vor vrea să se imunizeze împotriva COVID-19.

În primul rând dacă se vaccinează se protejează pe ei. Copiii în general sunt asimptomatici, ei pot să fie doar vectori de transmitere. Tu ca profesor ești obligat să te protejezi pe tine și familia ta, și cu siguranță aceștia se vor vaccina. Însă, tu, ca autoritate să nu-i prioritizezi mi se pare de noaptea minții. Subiectul campaniei de vaccinare ar fi trebuit să ia în calcul în primul rând profesorii, iar până la începerea școlii trebuiau să se facă incinte speciale pentru profesori pentru se vaccina. Este o bătaie de joc din acest punct de vedere. Pe de-o parte arătăm spre ei că sunt doar într-un procent de până la 50%, iar pe de altă parte nu le dăm posibilitatea să se vaccineze”, a spus acesta.

„Noi ne-am dorit ca familiile să aibă posibilitatea să opteze pentru învățământul online. Vor fi copii cu adeverințe medicale și școala va fi obligată să-i predea în sistem hibrid. Din acest punct de vedere, considerăm că atâta timp cât școala are echipamentele necesare și atât timp cât timp sunt părinți care au temeri să-și trimită copiii la școală, trebuie să țină cont  pentru că vorbim de sănătatea familiilor care este la fel de important precum dreptul la educație”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Ce spun profesorii: „Suntem responsabili de viața copiilor”

Mara Rauca, învățătoare la Școala Gimnazială nr.198, este unul dintre pofesorii care vor să se vaccineze, însă nu are posiblitatea de a se imuniza, cel puțin în prezent. Școala a făcut deja importul angajaților în platformă, însă momentan li se spune că nu sunt locuri.

Eu îmi doresc să mă vaccinez. Am militat de când a apărut acest vaccin pentru a-l face. Nu încerc să-i influențez pe ceilalți, fiecare are dreptul să facă ce dorește. Dar dacă acest ser mă ajută să fiu sănătoasă în preajma elevilor mei, cu atât mai mult doresc să-l fac. O parte dintre colegi se tem și de vaccin, iar o altă parte destul de considerabilă vor să-l facă, însă legat de începerea școlilor în contextul noii tulpin mulți se tem. Eu consider că noi, profesorii, suntem responsabili atât de viața noastră cât și de viața copiilor. De asemenea, mie ca învățătoare, îmi este greu să lucrez în sistem hibrid. Am lucrat așa până s-au închsi școlile și a fost cumplit. Trebuie să mă corectez cu copilașii din online, nu mereu vedeau la tablă, nu auzeau explicațiile. Însă îmi este teamă ce se va întâmpla după 8 februarie”, a explica învățătoarea pentru GÂNDUL.

Un alt cadru didactic, Maria Alexandra, profesoară la un liceu bucureștean, acuză o lipsă de organizare totală în ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice.

Este o lipsă de organizare totală. Sunt foarte mulți profesori peste 55 de ani care nu știu să utilizeze platforma. Nu le-a explicat nimeni. Dacă începem pe 8 februarie școala, eu pot să fiu un pericol pentru copiii mei deoarece nu m-am vaccinat. Sunt și profesori care refuză să se vaccinare, desigur. Însă se arată cu degetul către noi, profesorii, că nu vrem, însă noi nu avem posibilitatea să ne vaccin acum”, spune profesoara.

Vaccinarea prioritară a profesorilor, amânată din cauza lipsei de doze

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat săptămâna trecută, în cadrul conferinței de presă de la Guvern, că a analizat împreună cu echipa sa inclusiv opțiunea ca din 7 februarie să înceapă vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ. „Însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani și a decala persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere medical, am considerat alături de colegii mei că este cel mai înțelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activități esențiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ”, a declarat Gheorghiță.

El a adăugat că „vaccinarea personalului din învățământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri de la AstraZeneca vor ajunge în România, după ce se obține autorizarea de punere pe piață și în momentul acela, noi vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învățământ”.

Cîmpeanu: „Nu părinții, nu profesorii, nu ministrul Educației se pronunță asupra redeschiderii școlilor, ci epidemiologii”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că nu părinții, profesorii sau ministrul se pronunță asupra redeschiderii școlii, ci specialiștii epidemiologi

„Din perspectiva vaccinării: răspunsul este foarte clar. La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru GÂNDUL.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...