Absolvenții clasei a VIII-a susțin marți, 22 iunie, proba la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, pentru care s-au înscris 131.177 din cei peste 147.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
UPDATE ora 11.30:Profesoara Mădălina Vasile, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, rezolvă, în studioul Gândul, subiectele primite de elevi, marți, la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2021.
UPDATE: GÂNDUL a publicat subiectele și baremele la limba și literatura română. Elevii au primit pentru rezolvare varianta de subiect cu numărul 4.
La SUBIECTUL I, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe din două fragmente de text – ”Pantera neagră”, de Sorin Titel și ”Falsa generozitate”, un articol semnat de Stela Giurgeanu, din dilemaveche.ro. Pentru rezolvarea corectă a tuturor cerințelor de la subiectul I, elevii pot primi maximum 70 de puncte.
La SUBIECTUL al II-lea, cerința a fost de scriere a unui text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să fie prezentată o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o situație descriptivă și una dialogată. La acest subiect, elevii pot primi maximum 20 de puncte.
Zece puncte se acordă din oficiu.
Vezi mai jos subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021:
Examenul a început la ora 09:00, iar accesul candidaților în sălile de examen a fost permis de la ora 08:00 până la ora 08:30.
Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute (două ore) și se calculează după completarea casetei de identificare de pe broșura de examen.
Față de anii anteriori, structura subiectelor la Limba și literatura română s-a schimbat, la fel cerințele și punctajele.
Proba de Limba și literatura română are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este practic centrul de greutate al lucrării, fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.
I. La primul subiect al examenului la Limba și literatura română elevii primesc două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite. Pornind de la aceste texte, elevilor le este testată capacitatea de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice. Totodată, aceștia trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ, potrivit Edu.ro.
II. În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.
De notat, de asemenea, că unele răspunsuri sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte.
Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 urmează să fie publicate în 29 iunie.
Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute la testele de la Evaluarea Națională 2021 pot depune contestații pe 29 iunie, între orele 16.00 și 19.00, și pe 30 iunie, de la ora 8.00 la ora 12.00.
Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau prin mijloace electronice. Elevii care depun contestațiile prin mijloace electronice trebuie să transmită tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate, după caz, să fie mai mare sau mai mică decât nota inițială. Pentru candidații minori, documentele trebuie semnate și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale ale examenelor de Evaluare Națională vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Astfel, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale 2021 are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.