EXCLUSIV| Ce înseamnă, dincolo de vorbe, ZIUA EDUCAȚIEI? Inițiatoarea proiectului „Școala de gramatică“: „Avem nevoie să trăim educația în fiecare zi”
Corina Popa, lector dr. la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Facultatea de Litere, Universitatea din București, a explicat, într-un mesaj pentru Gândul, ce mai înseamnă, în România lui 2023, Ziua Educației. Inițiatoarea proiectului „Școala de gramatică“ mărturisește că nu este doar un moment de sărbătoare și o „întrecere” a vorbelor frumoase, ci și un prilej de bilanț și de conștientizare.
Reamintim că profesorii și elevii din toată țara vor avea liber joi, 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației. Ordinul ministrului Educației prin care a fost aprobată structura anului școlar 2023-2024 prevede, la fel ca în fiecare an, că în 5 octombrie nu se fac ore.
Ziua Internațională a Educației a fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în anul 1966, a recomandării UNESCO și a „Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor.” Ziua liberă în 5 octombrie a fost introdusă acum 10 ani, începând cu anul școlar 2013-2014. În România, sărbătorim și Ziua Învățătorului, pe 5 iunie.
„Nu e suficient să postezi un mesaj drăguț de Ziua Educației, dacă nu ai mai citit o carte de luni bune”
Interlocutoarea Gândul mărturisește că, indiferent de vârstă sau de profesie, este esențial ca la finalul fiecărei zile fiecare dintre noi să se întrebe atât ce a făcut pentru educație, cât și ce a învățat.
Corina Popa recunoaște că, dincolo de mesaje frumoase și dincolo de vorbe, „avem nevoie să trăim educația în fiecare zi, ca nevoie, ca alegere, ca implicare, ca destin.”
„Dacă nu-i respecți pe cei din jur, cu deschidere pentru diversitatea lor, dacă taci în fața nedreptății, dacă nu-ți pasă de problemele societății în care trăiești. Totodată, Ziua Educației ne oferă un moment prielnic să regândim rolul profesorului în societatea de azi și în construirea viitorului. Ziua Educației este ziua tuturor celor care conștientizează că pot schimba sistemul, fără a se resemna cu gândul că doar sistemul îi schimbă pe ei. Este o zi potrivită să ne întrebăm cum și dacă (re)învățăm zilnic să trăim mai frumos, să citim mai mult, să gândim cu propria minte și să acționăm demn.
O societate în care accesul la informație este, din fericire, din ce în ce mai facil, iar noile tehnologii redimensionează activitățile noastre rutiniere. Pe de altă parte, o societate în care pseudoștiința și știrile false devin din ce în ce mai periculoase; în care avem (încă) mult de luptat cu atitudinile discriminatorii și cu manifestările naționaliste. O societate în care vor exista roboți infinit mai performanți decât oamenii în a livra informații.
Dar vor supraviețui și vor deveni indispensabili doar profesorii-mentori, care transmit emoție, fundamentează valori și formează caractere. În acești oameni merită să avem încredere și să investim. Să-i respectăm, să-i motivăm, să-i susținem. Pentru că lucrurile normale se întâmplă când sistemul de educație, în ansamblul său, funcționează. Dar lucrurile excepționale se pot întâmpla doar când oamenii înnobilează normalul prin dăruirea lor. Care construiesc destine. Care dau aripi visului fiecărui copil”, este mesajul transmis de Corina Popa.
CITIȚI ȘI: