În România, domeniul lucrărilor de licență și disertație făcute la comandă este deja o industrie. Zeci de site-uri din București și din celelalte mari centre universitare din țară pun la dispoziție „echipe care scriu lucrări cu subiecte originale” și își asigură clienții de seriozitate și discreție.
Gândul a analizat mai multe site-uri de profil, discutând cu creatorii de conținut de la câteva dintre ele.
În medie, prețurile pe care site-urile care fac teze la comandă le solicită pentru o lucrare de licență sau disertație, oscilează între 600 și 1500 de lei, diferența fiind făcută de criterii precum timpul de executare al lucrării, numărul de pagini, complexitatea temei sau „ disponibilitatea echipei“.
Pe lângă site-urile de profil care se laudă cu mii de licențe și disertații finalizate, există și persoane fără istoric care postează mesaje pe grupurile de Facebook ale facultăților românești, acestea venind cu oferte de „ nerefuzat“.
Mai sus, o captură de pe unul dintre site-urile cu „palmares“. Acesta se laudă cu 12628 de clienți mulțumiți, 16 ani de experiență, peste 14.000 de lucrări redactate și aproape 600 de redactori consultanți.
La o căutare pe Google, apar zeci de astfel de site-uri cu oferte care mai de care mai „convenabile“. De remarcat este că la aproape niciunul dintre site-uri prețul executării lucrărilor nu este afișat, fiind necesari anumiți pași pentru a afla detaliile și a intra în posesia lucrării.
Sub pretextul nevoii rapide a unei lucrări de licență, Gândul a vorbit cu reprezentanții mai multor site-uri de profil. În acest caz, ofertele diferă mult față de un termen normal de predare. Spre exemplu, dacă realizarea unei licențe la comandă în teremen de 3-4 săptămâni costă în medie 800 de lei, pentru un temern de 7-10 zile, prețurile urcă până la 1500 de lei.
Contactat de Gândul, reprezentantul unui site de profil spune că poate livra în termen de 7 zile o lucrare „originală“ de 50 de pagini. De asemenea, acesta spune că o condiție esențială a începerii procesului de redactare este plasarea unui avans de 100 de euro într-un cont bancar. Potrivit acestuia, redactarea lucrării ar costa 1500 de lei.
Întrebați de modul în care vor livra lucrarea, reprezentanții site-urilor spun că „totul se trimite pe mail, trimitem lucrarea pe capitole, iar apoi, la final, trimitem tot documentul. Totul este foarte sigur și simplu“.
De asemenea, chestionați de legalitatea procesului de a scrie o lucrare la comandă, niciunul dintre cei care le redacteză sau reprezintă site-urile de profil nu se tem, spunând că „procesul este perfect legal, totul fiind de o discreție maximă“.
Pretinzând că doresc două lucrări în termen de zece zile, am obținut o reducere de 100 de lei pentru fiecare dintre cele două, unul dintre site-uri venind cu o ofertă inedită: 50% reducere pentru lucrare, dacă mai aduc încă 5 colegi.
Pentru veridicitate, multe dintre site-urile care oferă lucrări de licență și disertație la comandă au și secțiuni de testimoniale, unde studenții „mulțumiți“ scriu câteva cuvinte frumoase despre procesul de realizare a lucrării:
„Am dat comanda cu doua saptamani inainte de termen. La data stabilita m-am intalnit cu ei in Cluj unde mi-am vazut lucrarea si colegul a testat lucrarea de fata cu mine in programul de detectare plagiat. Raportul a fost de 4,3%. Sunt foarte multumita de colaborarea mea cu Lucrari Express si probabil o sa apelez la ei si pentru lucrarea de master”, scrie cineva.
„Au dat dovada de mult profesionalism, facandu-mi o lucrare de master de la zero dupa cuprinsul meu. Intalnirea a decurs rapid si am avut posibilitatea de a testa lucrarea atat cu programul lor cat si cu al meu. De incredere, recomand cu drag”, notează unul dintre studenți.
Multe dintre site-uri se laudă cu 10-15 ani de experiență și zeci de mii de studenți satisfăcuți de modul în care le-au fost realizate lucrările de licență sau disertație, uneori chiar de doctorat.
Având în vedere impactul numeric și vechimea pieței de lucrări făcute la comandă, respectiv faptul că România este printre țările cu cel mai mic procent de absolvenți din Uniunea Europeană, ne putem întreba cât de bine sunt pregătiți puținii absolvenți români.
Dacă datele pe care le prezintă site-urile de mai sus sunt reale, înseamnă că în ultimii 15 ani, în România, zeci de mii de studenți au plătit pentru redactarea lucrărilor de licență, masterat sau doctorat.
Claudiu Crăciun este lector universitar la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București. Coordonează programul masteral “European Politics and Society” și predă politică comparată de peste 10 ani, având experiența câtorva zeci de lucrări de licență sau masterat coordonate.
Gândul a discutat cu el despre situația lucrărilor de diplomă făcute la comandă sau plagiate:
Gândul: Au fost cazuri în care ați descoperit că lucrările de licență sau disertație au fost făcute la comandă?
Claudiu Crăciun: Există mai multe tipuri de lucrări care apar pe parcursul evaluării. Pe de-o parte, sunt lucrările scrise la comandă, pe care candidații nu le cunosc îndeajuns de bine. Pe de altă parte, există lucrările pe care candidații sau alte persoane le-au redactat prin preluarea unor fragmente întregi fără citare corespunzătoare.
Ambele cazuri sunt considerate fraudă academică. În cazul facultății unde sunt profesor, nu aș putea să spun că astfel de situații reprezintă un fenomen.
Gândul: Chiar dacă lucrările de acest gen nu reprezintă un fenomen în facultatea dumneavoastră, cum pot fi limitate aceste cazuri în universități?
Claudiu Crăciun: Din punctul meu de vedere, soluția este relativ simplă. Totul pleacă de la formularea cerinței de subiect și de format a lucrării.
Este foarte important să ceri studenților să redacteze lucrări originale.
Este foarte important să ceri studenților să redacteze lucrări originale.
Gândul: Îmi puteți vorbi despre câteva soluții?
Claudiu Crăciun: Trebuie să diversifici foarte mult subiectele și să te asiguri că sunt îndeajuns de segmentate și detaliate, astfel încât să nu poată fi reproduse ușor.
Primul semn de întrebare pe care mi-l pun ca profesor este dacă lucrarea utilizează un limbaj foarte standard. Te lupți cu fenomenul prin diversificarea temelor. O lucrare scrisă într-un limbaj standard poate stârni multe îndoieli.
Dacă se implică, profesorul coordonator poate să decupeze o tematică a lucrării care să facă aproape imposibil plagiatul sau validarea unei lucrări făcute la comandă. Profesorul coordonator trebuie să aibă un dialog continuu cu studenții, supervizându-le procesul de redactare a lucrărilor.
De asemenea, este foarte important ca universitatea să aibă unul sau mai multe softuri care să complementeze valoarea profesorilor evaluatori. Dacă pe lângă o atentă supervizare venită din partea profesorului vine și ajutorul oferit de un soft antiplagiat performant, deja este foarte greu ca o lucrare făcută la comandă să fie notată favorabil.
În final, este extrem de important ca profesorii din comisia de evaluare să fie foarte atenți. Personal, cred că este foarte greu să păcălești trei sau patru ochi atenți care se implică real în evaluarea unei lucrări.