Ministerul Educației a publicat ierarhia de admitere la liceu pentru anul 2024, oferind părinților și elevilor un ghid esențial în alegerea opțiunilor pentru repartizarea computerizată.
Potrivit calendarului de admitere la liceu 2024, părinții, elevii și diriginții trebuie să completeze listele cu opțiunile pentru repartizarea computerizată în perioada 11-22 iulie, în vederea repartizării care va avea loc pe 24 iulie.
Anul acesta, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a alocat 15.052 de locuri pentru clasa a IX-a la liceele teoretice și tehnologice din Capitală, cu 434 de locuri mai multe față de anul trecut.
Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală din București, a subliniat importanța poziției în ierarhie. Ea afirmă că părinții și elevii ar trebui să ia în considerare poziția din ierarhia anului precedent pentru a estima șansele de admitere la un anumit liceu.
„Dacă avem un copil pe poziția 2.000 și vrea să ajungă la o școală unde anul trecut s-a intrat cu poziția 1.900, copilul are șanse destul de bune,” a explicat consilierul școlar, în cadrul unei intervenții la TVR Info, scrie edupedu.ro.
Ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pe județ și municipiul București, ordonată după media de admitere la liceu – care include media notelor de la examene și criterii de departajare pentru candidații cu medii egale – a fost publicată miercuri, 10 iulie. Pentru prima dată, media generală a claselor V-VIII este luată în considerare ca prim criteriu de departajare.
Alina Hora a răspuns și la întrebarea legată de alegerea unui liceu sau a unui profil, subliniind importanța adaptării opțiunilor la aptitudinile și interesele copilului.
„Cred că e foarte important să se gândească la ce i se potrivește copilului, ce profil. Ar fi greșit pentru un copil care are aptitudini în zona de real să meargă la uman doar pentru că îi place un liceu anume sau invers,” a spus ea.
Alina Hora a subliniat că includerea mediei generale a anilor de școală în ierarhie este o schimbare benefică, care ajută la clarificarea situației pentru părinți.
„Poziția în ierarhie este foarte importantă, mai ales că anul acesta, pentru prima oară, se ține seama de media la română și la matematică, iar media anilor de școală vine ca și criteriu de departajare,” a adăugat consilierul școlar.
Vă recomandăm să citiți și: