Școlile rămân ÎNCHISE și miercuri. Greva profesorilor ar putea dura câteva săptămâni / Reprezentanţii Guvernului, așteptați la sediul FSLI

Școlile rămân ÎNCHISE și miercuri. Greva profesorilor ar putea dura câteva săptămâni / Reprezentanţii Guvernului, așteptați la sediul FSLI
Publicat: 24/05/2023, 07:50
Actualizat: 24/05/2023, 14:12

Greva generală din învăţământ se prelungește pentru a treia zi consecutiv. Miercuri, reprezentanţii Guvernului sunt invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la o şedinţă a liderilor sindicali.

UPDATE.  Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că greva profesorilor – aflată în cea de-a treia zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți.

La rândul său, profesorul Leonard Gheorghe Stancu –  liderul Sindicatului Preuniversitar Sibiu (SIP) – a precizat că aproximativ o mie de profesori sibieni vor picheta vineri prefectura, dascălii fiind mai uniți și mai hotărâți ca niciodată să-și ceară drepturile.

„Nu mai este o grevă doar a liderilor de sindicat, este o grevă a celor care lucrează în sistem”

Liderul de sindicat Marius Nistor a explicat ce ar trebui să se întâmple pentru ca acțiunile de protesc să se încheie, iar elevii și profesorii să se întoarcă la ore.

„Așteptăm să vedem în seara asta (miercuri seara -n.r. ) discuția cu reprezentanții Guvernului. Ar trebui (pentru ca greva generală să înceteze – n.r.)  ca guvernul să vină cu o soluție care să fie acceptată de către colegi. Deja, aceasta nu mai este o grevă doar a liderilor de sindicat, este o grevă a celor care lucrează în sistem. Putea să nu se ajungă aici dacă se intervenea operativ. Greșelile acestea costă.

Sunt foarte mulți elevi care sunt alături de noi și reacția părinților a fost, la fel, favorabilă. Își doresc și ei o încetare cât mai rapidă a acestui conflict de muncă, încetarea acestei acțiuni de protest, cu satisfacerea solicitărilor noastre, adică venirea cu soluții concrete.

Este deja o acțiune care depășește problema legată de salarii, noi vorbim aici de dreptul unui angajat din învățământ să trăiască, să-și poată crește copiii. Despre asta vorbim. Toate nemulțumirile care s-au acumulat în atâția ani în care efectiv au fost desconsiderați și de fiecare dată s-a amânat rezolvarea unei probleme pe care majoritatea societății o recunoaște ca fiind reală”, a declarat liderul Federației Spiru Haret pentru Gândul.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a spus, în cursul zilei de marți, că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

„Va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a reiterat că greva din învăţământ continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei fiind „doar colegii noştri”.

„Poate miercuri persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi (marți – n.red.) a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii”, a spus Nistor, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că joi ar putea fi posibilă organizarea unui marş de protest. (Detalii suplimentare despre subiecte aici…).

Sindicaliștii resping propunerile Guvernului

Liderii sindicali au spus că soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de guvern, este inacceptabilă pentru că e o sumă mică și pentru că această soluție i-ar nemulțumi pe cei cu salariile puțin peste ale debutanților. Greva generală din educație a început luni, 22 mai.

Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus, duminică, la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală. Sindicatele au respins, însă, categoric propunerile Executivului.

Cele mai importante propuneri ale Guvernului Ciucă:

  • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți;
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate;
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic;
  • Legea salarizării, finalizată până la jumătatea lunii iulie.

Reprezentanții sindicatelor nu au acceptat, deocamdată, aceste propuneri și au cerut creșteri generalizate de venituri pentru toate cadrele didactice.

Nicolae Ciucă: „Solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar soluția nu este o GREVĂ GENERALĂ pe final de an școlar”

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marți, că înțelege nemulțumirile cadrelor didactice, însă, personal, consideră că „soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar”.

Șeful Executivului a făcut aceste declarații la finalul consultărilor cu reprezentanții elevilor și părinților, care a avut loc marți, în jurul prânzului.

Ciucă a precizat că solicitările profesorilor, dar soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale.

„Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional. Am avut astăzi (n.r. – marți, 23 mai) o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea”, a precizat într-un mesaj postat pe Facebook Nicolae Ciucă.

Vă recomandăm să citiți și:

EXCLUSIV VIDEO | Părinții, mai afectați decât elevii de greva din educație. Bunic: „Situația este foarte dificilă”

Încheierea mediilor, în pericol din cauza grevei. Sindicalist: „Probabil le va încheia ALTCINEVA, nu știu”

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, reprogramată din cauza GREVEI profesorilor / Ce se întâmplă cu examenele naționale

VIDEO EXCLUSIV | Grevă generală în școlile din România. Director: „Educația nu a fost niciodată prioritate națională. Educația nu aduce voturi”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar