Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, a declarat pentru GÂNDUL.RO că decizia de a începe școala pe data de 14 septembrie este una normală și că cel mai important este să ne adaptăm la condițiile actuale. „Nu avem garanția că virusul dispare pentru o lună sau două. Nu știm deocamdată. Este clar că vom avea și compromisuri. Nimeni nu poate garanta că întoarcea la școală nu va duce la contaminări”, explică Iulian Cristache.
În același timp timp, Iulian Cristache atrage atenția și subliniază că coercitația tuturor elevilor de a se întoarce la școală nu este nici pe departe cea mai bună soluție, deoarece s-ar putea ajunge la procese între părinți și școală.: „Ministerul Educației va face o mare greșeală dacă îi va obliga pe părinți să-și trimită copiii la școală” .
Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, care sunt cele trei scenarii – verde, galben, roșu – în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificul epidemiologic local.
„Nu poți să mai ai un alt scenariu. Trebuie ca directorii să-și facă calculele și să trimită către inspectorate ceea ce au nevoie referitor la finanțare, iar Ministerul respectiv să execute, altfel vom avea multe probleme”, mai spune Iulian Cristache.
„Directorii trebuiau să consulte părinții prin intermediul diriginților care vor să-și trimită copiii la școală cu prezență sută la sută fizică. Solicitările părinților pe fiecare formațiune de studiu. Vor fi formațiuni de studiu care vor spune că din 30 de copii 20 vor la școală, iar 10 în online. Atunci lucrurile devin relativ simple și totul se rezumă la dotarea sălii de curs pentru predarea online. Dacă majoritatea părinților vor dori să meargă la școală, atunci trebuie să împartă formațiunile de studiu în două grupe: dacă spațiul permite, dacă spațiul este excedentar, iar dacă spațiul nu este excendentar trebuie să fie 50% online, 50% prezență fizică. Dreptul la educație este garantat de Constituție indiferent de context”, spune președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România.
Pe de altă parte, Iulian Cristache spune că este nevoie de o responsabilizare comună: profesori, directori de școală, elevi și părinți.
„Sunt copiii care nu au făcut orele online deoarece au luat perioada aceasta drept o o joacă. Însă acum nu mai e vorba de un sfert de semestru. E vorba de un an de zile. Pe de altă parte, directorii trebuie să vadă ce face fiecare profesor la clasă și de aceea, fiecare profesor trebuie să vină să predea la tablă fix cum preda înainte., nu de pe canapea. Astfel încât copilul să fie evaluat în online cum trebuie. Lucrurile trebuie luate în serios, astfel va fi un an compromis”, mai subliniază Iulian Cristache.
Cât privește Ministerul Educației, Iulian Cristache atrage atenția și spune că „va fi o greșeală dacă îi va obliga pe părinți să-și trimită copiii din toamnă la școală”.
Vor fi cazuri de copii contaminați cu certitudine. Trebuie să existe un contract ferm între familie și școală, încât riscurile să fie asumate. Dacă un director îndeplinește toate condițiile igenico-sanitare nu garantează însă că acel copil nu poate fi contaminat din familie, din mediul social. Nu este un virus vizibil. Este nevoie de responsabilitate și de risc asumat din partea tuturor. Eu fac parte din toate comisiile la nivelul Ministerului și o fac benevol. Nu am văzut pe cineva să stea în ministerul acela. A fost un calendar încărcat, a fost Evaluarea, Bacalaureatul. S-a lucrat pe brânci. Însă singura problema pe care o avem e că trebuie să găsim finanțarea, astfel încât să dotăm toate instituțiile de învățământ cu echipamentul necesar pentru ca lecțiile să fie transmise și online, mai spune Cristache.
În cotinuare, Iulian Cristache spune că componenta financiară este cea mai piedică la nivelul unităților de învățământ.
Sistemul a fost cronic subfinanțat. E greu să să faci în 6 luni ce nu s-a făcut în 30 de ani. Noi am încercat să facem o scrisoare de parcurs cu toate partidele, însă nu au dorit să răspundă la apelul nostru. Avem nevoie de o legislație care să fie asumată de toate partidele. Avem nevoie de un procemt din PIB, pentru că niciun partid nu va veni să dea 6% din PIB. Trebuie să punem piciorul în prag. Însă acești politicieni consideră educația prioritară doar în campanie electorală. Apoi uită, iar vina majoră o avem noi, părinții, care îi alegem. Nu ar trebui să mai alegem un primar, și mă refer aici, în special în mediul rural, acolo unde vobim de deficiențe majore de infrastructă. Oamenii aleg timp de două-trei mandate același primar, mai atrage atenția Iulian Cristache.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ. Președintele a precizat însă că decizia va fi luată la nivel local, în funcție de trei scenarii care un fost schițate.
Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel: