Situație îngrijorătoare la Liceul Tehnologic Mecanic din Câmpina, unde niciun elev nu a reușit să promoveze examenul de bacalaureat în acest an.
Conform informațiilor furnizate de conducerea școlii, la examen au fost înscriși 11 candidați, dintre care 6 proveneau din seria anterioară și 5 din seria curentă.
Niciunul dintre elevii înscriși nu a reușit să obțină o medie finală peste 6, pragul minim necesar pentru a fi declarat promovat, conform publicației locale Observatorul Prahovean.
Cu toate acestea, elevii au avut posibilitatea de a contesta rezultatele. În cazul în care contestațiile vor fi admise, situația ar putea suferi modificări.
Candidații care nu au promovat BAC-ul pot încerca sesiunea din toamnă, se pot angaja sau se pot înscrie la o școală post-liceală. Unii decid să ia un an pauză pentru că sunt indeciși în privința alegerii facultății, iar alții vor să-și câștige primii bani de buzunar.
Liceeni care nu au luat examenele de Bacalaureat (adică, nu au obținut media minimă 6,00), se pot angaja ca vânzători la supermarket, precum Lidl, casieri sau lucrători comerciali la lanțurile de fast-food, precum KFC, fie ca ospătari la restaurante.
Salariile sunt în jur de 2.500-3,000 lei în comerț și în restaurantele de fast-food.
Dar există oportunități prin care se pot câștiga mulți bani pentru a duce un trai decent. Cei care au permis auto se pot angaja ca șoferi, taximetriști, curieri sau distribuitori.
Pot dobândi experiență, dar pot să și câștige salarii până la 1.000 euro dacă lucrează la GLOVO sau BOLT.
Alții pot opta să studieze pentru a lucra în construcții, să devină mecanici auto sau instalatori, meseriași foarte solicitați și bine plătiți în România.
Florian Lixandru, secretarul de stat de la Ministerul Educației, declară că elevii care au picat Bacalaureatul pot să-și deschidă mici afaceri în cosmetică, coafură, turism, HoReCa.
30.000 de candidați nu au putut promova sesiunea din iunie-iulie a Bacalaureatului și pot avea o nouă șansă în sesiunea care va debuta de pe 8 august 2024.