Peste 8.400 de candidați susțin, miercuri. proba scrisă a examenului de definitivat care se desfășoară în 42 de centre din țară. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Profesorii care iau note de trecere vor avea dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Ulterior, ei pot începe susținerea gradelor didactice. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.
Proba scrisă începe la ora 9.00 și are o durată de 4 ore, cu posibilitatea prelungirii cu 1-2 ore în anumite situaţii speciale.
Elaborarea subiectelor pentru cele 105 discipline, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise sunt asigurate de Centrul National de Politici și Evaluare în Educație.
Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învăţământ preşcolar în limba română (2.668 de candidați), învăţământ primar în limba română (1.408 candidați), educaţie fizică şi sport (730 de candidați) și psihopedagogie specială (400 de candidați).
Primele rezultate vor fi afișate în 25 iulie, în centrele de examen și pe definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 iulie, până la ora 20.00, și 26 iulie, până la ora 12.00. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 1 august.
Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, conform Mediafax.
Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.
Vă recomandăm să citiți și: