Ministerul Educației a lansat în CONSULTARE publică „Profilul și standardele profesionale pentru cadrele didactice”

Publicat: 30 07. 2024, 17:38

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect pentru formarea inițială și continuă a profesorilor din învățământul preuniversitar, ce include profilul și standardele profesionale.

Profilul profesional al cadrului didactic reflectă competențele profesorilor aflați în diferite etape de carieră, acele cunoștințe, abilități și atitudini necesare cadrelor didactice pentru a asigura o educație de calitate și pentru a sprijini atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui copil/tânăr.

„Asemeni profilului absolventului, vom avea un document ce conturează profilul cadrului didactic! Ne dorim să fie o busolă pentru formarea și evoluția în carieră a profesorilor, în următorii ani!

Ministerul Educației a lansat astăzi în consultare publică profilul și standardele profesionale organizate pe domenii de competențe, etape de carieră (grade didactice), pentru fiecare nivel de învățământ – educație timpurie, învățământ primar, gimnazial și liceal, tehnologic și tehnologic dual. Vă invit să-l consultați și să contribuiți la îmbunătățirea lui”, a scris Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic sunt organizate pe niveluri de învățământ, 7 domenii de competențe și 3 etape de carieră didactică: licențierea (care va înlocui, din anul 2028, actualul examen pentru obținerea definitivării în învățământ), gradul didactic II și gradul didactic I.

Domeniile de competențe:

  • Cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață
  • Curriculum și proces didactic
  • Mediu de învățare și stare de bine
  • Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea
  • Etică, reflexivitate și învățare continuă
  • Dezvoltare instituțională
  • Tehnologie digitală în educație

„Apreciez atenția pe care profilul o acordă cunoașterii elevului, învățării temeinice, echității, dezvoltării sustenabile, colaborării cu familia și comunitatea și utilizării responsabile a tehnologiei. Sper să ne unească în jurul unui scop comun și să ne ghideze eforturile pentru susținerea profesorilor!

În societatea de astăzi, profesia didactică este esențială și tot mai complexă. Doar împreună putem să le oferim profesorilor toate competențele de care au nevoie pentru a facilita dezvoltarea copiilor noștri”, a completat ministrul Educației.

CITEȘTE ȘI:

Rezultate Definitivat 2024. Notele înainte de contestații, publicate de Ministerul Educației. Rezultate finale, în 6 august

Elevii care au luat nota 10 la examenele naționale ar putea primi stimulente FINANCIARE. Proiectul e dezbătut de Ministerul Educației