Cadrele didactice au obligația de a nu înregistra cursurilor de formare online la care s-au înscris. Această regulă este menționată în contractul prevăzut de regulamentul pentru sesiunea de formare profesională din programul dedicat celor care vor să facă parte din comisiile de evaluare de la examenele naționale.
Punctul 5.2 din contract: Beneficiarul se obligă ,,să nu înregistreze activitățile cuprinse în serviciul de formare profesională prin orice mijloace tehnice audio-video”, potrivit Edupedu.ro.
Ministerul Educației a lansat, în luna septembrie, programul de formare a Corpului De Profesori Evaluatori Pentru Examenele Și Concursurile Naționale (CPEECN).
Mii de profesori au protestat, în urma preselecției, după ce peste 10 mii au fost respinși, adică mai mult de 35% dintre cei înscriși. Cei mai mulți au reclamat probleme la încărcarea declarației pe platforma oficială, alții spunând că nu le-au fost recunoscute declarațiile și dând vina pe chestiuni birocratice.
Potrivit unui anunț oficial al CNPEE, activitățile de formare pentru prima serie, care cuprinde 23 de grupe de cursanți, se vor desfășura începând cu data de 18 decembrie 2020, conform calendarului comunicat prin email, fiecăruia dintre aceștia.
Programul de formare era prevăzut a se desfășura inițial între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.
,,Toate cadrele didactice care au fost selectate (admise) pentru parcurgerea Programului de formare a Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, care nu au fost notificate pentru prima serie de formare mai sus menționată, vor fi informate, până cel târziu la data de 26.02.2021, prin intermediul emailului, de către echipele de formatori, cu privire la perioada in care vor participa la cursuri”, se arată în anunțul citat.
Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic.
Membrii CPEECN sunt cadre didactice care își desfășoară activitatea de predare-învățare-evaluare atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal – filierele teoretică, vocațională și tehnologică.
După dobândirea acreditării, profesorii se vor putea înscrie pentru a face parte din comisiile de evaluare de la examenele naționale, activitate remunerată prin indemnizații.