Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat luni, 26 aprilie, că elevii vor reveni la școală pe 5 mai, adăugând faptul că decalarea vacanțelor pe regiuni nu pare să fie în interesul elevilor.
Ministrul Educației a susținut o conferință de presă în care a explicat faptul în inițiativa de decalare a vacanțelor în funcție de regiuni nu este în interesul elevilor, menționând că examenele naționale ar fi organizate cu dificultate într-o astfel de situație.
„Inițiativa de decalare a vacanțelor în funcție de regiuni este o inițiativă în care nu am reușit să identific interesul elevului, ori Ministerul Educației susține orice inițiativă este în interesul elevului. În România, sistemul de educație nu este organizat pe cantoane, precum în Elveția și nici pe landuri, precum în Germania, nici pe state, precum în SUA. În acest context există o serie de activități, mișcarea personalului didactic, susținerea examenelor care sunt naționale, BAC și evaluare națională, care s-ar organiza cu dificultate. Ar însemna să existe un decalaj de cel puțin o lună între elevii care ar susține bacalaureatul într-o regiune și elevii care ar susține bacalaureatul într-o altă regiune. Din punct de vedere climatic, acest decalaj este greu de acceptat deoarece am propus extinderea anului școlar cu două săptămâni, iar propunerea nu a fost acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, acesta a anunțat că elevii vor reveni la școală pe data de 5 mai, excepție făcând cei din clasele terminale.
„Elevii vor reveni la școală în data de 5 mai. Este vorba despre toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai. Elevii de clasa a VIII-a revin la școală în data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie. Deci mai au doar o lună de cursuri, înainte de examenul de evaluare națională care va începe pe 22 iunie”, a susținut ministrul Educației.
Acesta a explicat că măsura înjumătățirii efectivului de elevi nu este una justificabilă.
„Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor. Nu se justifică, în opinia Ministerului Educației, condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în clasele terminale, în condițiile în care, în aceeași școală, în condiții similare, cei de clasa a IV-a pot veni la școală în efectiv complet”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, acesta a făcut câteva precizări și despre elevii din școlile speciale.
„Am solicitat și în comitetul interministerial și Ministerului Sănătății reanalizarea solicitării pe care Ministerul Educației a făcut-o încă din luna martie pentru a se putea permite prezența fizică în toate școlile speciale. Este vorba despre 185 de școli speciale în care învață 27,750 de elevi cu cerințe educaționale speciale. Mulți dintre ei cu tulburări din spectrul TSA”, a anunțat ministrul Educației.