Ministrul Educaţiei anunță o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea învăţământului online
Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a anunţat, marți, în cadrul unei dezbateri organizată de Comisia de învăţământ din Senat, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021. Totodată, se pregătește și un proiect de lege, care să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor Școlare şi Direcţiilor de Sănătate Publică.
,,Este vorba, pe de o parte, de o ordonanţă de urgenţă cu precizările clare pentru modul în care vom susţine cursurile în sistem online. (…) A existat o astfel de ordonanţă de urgenţă pentru anul şcolar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învăţământul preuniversitar şi până la 31 septembrie pentru învăţământul universitar’’, a explicat Monica Anisie, potrivit Agerpres.
,,Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19’’, a mai adăugat aceasta, în cadrul unei dezbateri organizată de Comisia de învăţământ din Senat.
Monica Anisie a apelat la sprijinul Parlamentului pentru reglementări privind angajarea de personal nedidactic în învăţământul preuniversitar
Ministrul Educației spune că modificarea este necesară, întrucât este nevoie de o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor Școlare şi Direcţiilor de Sănătate Publică.
Aceasta a precizat că se vor va face modificări la articolul 38 al Legii 55, în sensul că activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Peste 500.000 de tablete, achiziționate pentru învăţământul online
,,Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, deoarece, pentru învăţământul universitar, deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a explicat ministrul.