Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, răspunde solicitărilor ce vin de la părinți privind prelungirea vacanței elevilor. El spune că acest lucru nu se va întâmpla pentru că „în Educație sunt pierderi ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanță”.
„Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobata prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor”, a transmis, miercuri, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației afirmă că există „solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Nationala și BAC)”.
„Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în Educație. Avem recunoașterea faptului că în educatie s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanța”, conchide sursa citată.
Părinții cer ca autoritățile să prelungească până pe 9 ianuarie vacanța tuturor elevilor.
Potrivit părinților, vacanța de o săptămână pentru elevii de gimnaziu, liceu și școli profesionale este mult prea scurtă.
Actuala structură a anului școlar prevede că elevii de gimnaziu, liceu și din școlile profesionale stau în vacanță doar o săptămână, revenind în bănci pe 3 ianuarie.
Părinții susțin, însă, că vacanța este prea scurtă, astfel încât au inițiat o petiție prin care cer prelungirea acesteia până pe data de 9 ianuarie.
Potrivit inițiatorilor petiției, Convenția privind Drepturile Copilului prevede că fiecare copil are dreptul la odihnă și la timp liber.
Mai mult, părinții spun că există și familii în care un copil este în clasele primare, iar altul la gimnaziu. Potrivit actualelor prevederi din Ordinul de ministru, acești copii ar avea vacanțe cu durate diferite, ceea ce ar îngreuna planificarea activităților în familiile respective.
Totodată, potrivit inițiatorilor petiției, finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teze și proiecte, motiv pentru care o vacanță suficient de lungă ar fi benefică pentru ca aceștia să se odihnească.
Părinții spun că în luna octombrie, elevii au stat forțat acasă două săptămâni, iar din acest motiv structura semestrului a fost modificată și activitățile de evaluare au fost mutate în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în loc ca elevii să se poată odihni, perioada sărbătorilor s-a transformat într-o perioadă de stres.
Petiția a fost semnată până acum de peste 43.000 de mii de oameni.