Ligia Deca, noul ministru al Educaţiei, spune că vrea a școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. „Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare”, spune aceasta.
„Ministerul Educaţiei şi eu personal dorim ca şcolile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare. De aceea, există discuţii guvernamentale privind sprijinul acordat şcolilor şi autorităţilor publice locale, în aşa fel încât să nu existe discuţii de trecere în on-line, când,de facto, copiii au nevoie să vină la şcoală”, spune Ligia Deca.
În ceea ce privește posibilele greutăți cu care se vor confrunta unitățile de învățământ – referitor la plata facturilor la energie electrică, noul ministru al Educaţiei spune că acestea au preţurile plafonate.
„Prioritatea noastră este să păstrăm toate şcolile deschise, indiferent de ceea ce se întâmplă pe piaţa energetică. De altfel, există OUG 119/2022, care specifică faptul că unităţile de învăţământ beneficiază de preţuri plafonate, atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze. În esenţă, orice creştere de facturi nu poate surveni decât din creşteri de consum, nu din creşteri tarifare.
Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei a purtat discuţii cu toţi inspectorii şcolari generali pentru a solicita condiţii normale de funcţionale şi am solicitat execuţia bugetară pentru bunuri şi servicii şi previziunile pentru anul viitor. Din analizele noastre nu există motive de îngrijorare. Dacă sunt cazuri punctuale, atunci acestea trebuie aduse la cunoştinţa noastră, în aşa fel încât la rectificarea bugetară să asigurăm toate resursele necesare în aşa fel încât nicio şcoală să nu trebuiască să închidă pentru că nu-şi poate achita facturile de utilităţi”, încheie Deca.