„Furry” este, deja, un fenomen printre adolescenți și a început să prindă tot mai mult și în România. Elevii „furry” vin deghizați la cursuri în animale, pe care le imită.
Vulpi, câini și pisici, până și papagali, nu contează, spun tinerii.
Fenomenul este inspirat de pe reţelele de socializare, acolo unde deja s-a format o modă. Elevii apar la ore îmbrăcați în costume de animale și refuză să vorbească, nu scot niciun sunet. Ei comunică doar într-un singur mod, imitând sunetele și comportamentul animalelor.
Specialiștii spun că asistăm la o căutare a propriei identintăți. Mai mult, psihologii atrag atenția asupra pericolului din spatele acestui fenomen – fără spriijin, adolescenţii pot dezvolta tulburări grave de personalitate.
Antena 1 a prezentat un reportaj pe marginea acestui subiect și, chiar dacă sunt mai multe cazuri la nivelul Capitalei, se pare că directorii scolilor refuză să comenteze subiectul.
„Este o persoană care se identifică cu un animal”, spune un elev despre un coleg costumat în papagal. Alţi colegi de liceu poartă costume de câini sau pisici și chiar își pun drept accesorii tot felul de cozi sau urechi.
Ei se comportă precum animalele inclusiv în timpul orelor de curs.
„Sunt așa, mai ciudaţi, se îmbracă, îsi pun urechi, de astea. Am auzit ca urcă în patru labe scările”, povestește cineva. „Este plin, mai ales la Arte, mai ales că noi suntem învățați să ne exprimăm prin orice fel posibil. Eram frumos pe bancă, erau clasa a VIII-a, a IX-a şi începuseră să se alerge în patru labe, se tăvăleau pe iarbă, unul îi dresa… La vârsta asta nu prea ești decis și îți place să experimentezi tot felul”, l-a completat un coleg.
Dacă în România putem vorbi mai mult despre o curiozitate, în Statele Unite câștigă teren și se răspândește peste tot.
Adolescenții se identifică drept membri ai comunităţii „furry” şi spun că au devenit „fursona”, adică se comportă şi se îmbracă asemănător animalelor preferate. Alţii spun despre ei că au devenit „therieni”, adică oameni care se consideră a fi non-umani.
„Din păcate am văzut, nu doar am auzit sau am citit, și cred că ar trebui să fim atenți la acest fenomen, chiar dacă este la modă. Poate e nevoia lor de atenție, poate că sunt într-o perioadă cum ar fi adolescența când nu își cunosc încă foarte bine identitatea și nu înțeleg cine sunt, nu se simt acceptați”, afirmă Gabriela Maalouf, psiholog.
Situația i-a atras atenția și premierului Marii Britanii, întrucât fenomenul a ajuns și la Londra. Rishi Sunak a cerut ca aceste situații „să fie tratate cu sensibilitate, iar părinţii să ştie ce se întâmplă!”.
„Un fenomen lăsat așa cum este poate să se ducă spre tulburări de personalitate dacă adolescentul chiar intră în personajul asta și nu mai poate să iasă de acolo”, mai spune psihologul Gabriela Maalouf.