Prima pagină » Educație » UPDATE: A patra zi de GREVĂ generală în școlile din România. Sindicaliștii RESPING „oferta finală” a guvernului: „Nu au înțeles nimic”

UPDATE: A patra zi de GREVĂ generală în școlile din România. Sindicaliștii RESPING „oferta finală” a guvernului: „Nu au înțeles nimic”

Greva generală din școlile din România va continua joi. Sindicaliștii din Educație au refuzat „oferta finală” a guvernului: acordarea unor carduri cu o valoare de 2.500 de lei, sumă alocată în două tranșe. Ei spun că aceasta este o „jignire” adusă cadrelor didactice. Joi, au loc acțiuni de protest în stradă, la nivelul întregii țări, cel mai mare dintre ele fiind organizat în București. În paralel, principalii lideri politici sunt plecați din Capitală: Klaus Iohannis este  la Sibiu, Nicolae Ciucă, la Cluj, iar Marcel Ciolacu, la Buzău.

UPDATE – ora 16:00 – Guvernul a invitat, joi, din nou sindicatele la negocieri

Guvernul a invitat, joi, de la ora 16:00,din nou sindicatele la negocieri, potrivit unui comunicat al executivului. Șeful negociatorilor e tot secretarul general Marian Neacșu, nu premierul Nicolae Ciucă, așa cum s-a întâmplat și miercuri, la întâlnirea soldată cu un eșec.

Din delegația guvernamentală fac parte secretarul general al Guvernului și miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și și Proiectelor Europene.

UPDATE ora 13:15: Proteste ale profesorilor și la Buzău. Ciolacu: O să ne strângem cu toții la Prefectură și vom continua discuțiile

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit joi, prezent la Buzău la un eveniment dedicat Zilei Eroilor, despre protestul cadrelor didactice.

Ciolacu le-a transmis profesorilor care ieșiseră în stradă la Buzău că este dispus să discute cu ei la sediul Instituției Prefectului.

„Aș fi vrut, în mod deosebit, la sfârșit să mă adresez și doamnelor și domnilor profesori, dar încă de la început aș dori să le mulțumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora. Sunt ferm convins că după această manifestare, în această zi sfântă de Înălțare, o să ne strângem cu toții la Prefectură și vom continua discuțiile împreună”, a declarat liderul social-democraților.

UPDATE ora 13:00 – Profesorii au plecat în marș spre Parlamentul României

Profesorii au plecat în marș, din fața Guvernului, pe Calea Victoriei, către Palatul Parlamentului.

UPDATE ora 12:00: Sindicaliștii au respins „oferta finală” a guvernului: „Nu au înțeles nimic. Greva continuă”

„Nu mai este doar o grevă pentru salarii, ci pentru demnitate! Guvernanții nu au înțeles absolut nimic, este o acțiune de protest pentru demnitate”, au spus liderii de sindicat, aflați la protestul din fața Palatului Victoria.

„Guvernanții vor decide când această acțiune de protest se va suspenda sau nu. Este inacceptabil să fii acuzat că, în momentul în care te bați pentru o salarizare decentă, manifestarea ar fi manipulată de Rusia. Nemulțumirile sunt reale. Este inadmisibil! Oferta Guvernului este una jignitoare!”, a spus Marius Nistor, președinte la Sindicatul Salariaților din Învățământ București.

La rândul lui, reprezentantul Federaţiei „Spiru Haret” a spus, din Piața Victoriei că: „Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”.

UPDATE ora 11:30: Dan Cărbunaru: Până în 15 iulie va fi gata legea salarizării, cadrele didactice vor primi prime pentru carieră, personalul auxiliar, carduri pe modelul celor pentru energie

Guvernul prezintă joi, cu o jumătate de oră înainte de răspunsul sindicatelor privind continuarea sau nu a grevei din educaţie, oferta pentru profesori. Dan Cărbunaru a arătat că până în 15 iulie va fi gata legea salarizării, care prioritizează educaţia. În plus, cadrele didactice vor primi prime pentru carieră şi carduri pe modelul celor pentru energie.

Dan Cărbunaru a anunţat că negocierile s-au încheiat cu înţelegerea faptului că astăzi, până la ora prânzului, va fi prezentat răspunsul sindicatelor faţă de oferta echipelor de negociere guvernamentale.

„Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate”, a spus Cărbunaru.

El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

”Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

”În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru, citat de News.ro.

UPDATE ora 11:00: Sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă, după patru zile de grevă generală. Mii de profesori sunt ACUM în Piața Victoriei

Sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă, joi, în jurul orei 11:00, după patru zile de grevă generală. Mii de profesori sunt în Piața Victoriei.

Protestul este organizat pentru a susţine greva generală care a început la începutul săptămânii.

Protest al sindicaliştilor din Educaţie, în Piaţa Victoriei

Protest al sindicaliştilor din Educaţie, în Piaţa Victoriei

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sindicaliștii din Educație au anunțat miercuri seara, la finalul negocierilor cu Guvernul, că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din țară, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

„Noi deja am primit semnale de la colegi din țară, informația circulă, mesajele sunt clare: greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toți membrii să fie consultați, mâine (joi – n.red.) până la ora 12.00 vom comunica Guvernului care e poziția noastră”, a spus , miercuri seara, Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Guvernul anunță „oferta finală” pentru PROFESORI: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie: „Nu poate fi vorba de creșteri de salarii”

Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, a anunțat, miercuri seara, „oferta finală” a Executivului pentru cadrele didactice, aflate în a treia zi de grevă generală. El a precizat că „acum nu poate avea loc o creștere salarială”.

Sindicatele din Educație vor anunța joi decizia luată după negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-au dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.

Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, șeful SGG, secretar general al Guvernului, la finalul zilei de negocieri dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale, potrivit G4Media.

Deocamdată, el anunță carduri de 2.500 de lei pentru cadrele didactice.

Oferta suplimentară a Guvernului pentru „redefinirea demnității profesorilor” va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională, Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a precizat Neacșu.

Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că greva profesorilor – aflată în cea de-a patra zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți.

Inspectoratele școlare încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

Inspectoratele județene de Învățământ încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști.

Șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, Mihai Cosmin Pop, le-a cerut directorilor de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală.

„Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractele de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris, relatează defapt.ro.

Vă recomandăm să citiți și:

„Nimeni nu este absurd. Avem și noi copii care ar trebui să intre în examen” În ce condiții ar putea înceta greva profesorilor? – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și