Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a inaugurat primul laborator de Cybersecurity din România. Acesta le permite studenților care urmează cursurile Facultății de Informatică și Matematică să aibă acces la cele mai noi tehnologii și instrumente software, iar după finalizarea studiilor să intre pregătiți pe piața muncii, pentru a accesa unul dintre cele mai cerute joburi din domeniul IT.
„Laboratorul 003 UVT este mai mult decât un spațiu educațional – este un hub al inovației și al excelenței academice, care promovează cercetarea interdisciplinară și formarea unor competențe esențiale într-un domeniu în continuă expansiune”, a declarat – în exclusivitate – Cosmin Bonchiș, decanul Facultății de Matematică și Informatică.
„Studenții vor avea ocazia să lucreze la proiecte practice, să se familiarizeze cu scenarii complexe din domeniul securității cibernetice, precum și să acumuleze expertiză din partea partenerilor socio-economici”, a mai precizat Cosmin Bonchiș.
Estimările companiilor de profil arată un decalaj de peste 880 000 de profesioniști în securitate cibernetică la nivelul UE, iar, în Romania, potrivit site-urilor pentru plasarea forței de muncă cererea în domeniul cybersecurity este mult mai mare decât oferta de specialiști.
“Parteneriatele cu mediul privat pentru dotarea laboratoarelor noastre sunt esențiale pentru a le permite studenților să ia contact cu inovațiile în domeniul unde studiază și să fie pregătiți pentru cerințele reale din piața muncii”, afirmă Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul UVT .
Invitată în mijlocul studenților la inaugurare, Diana Șipoș, Country Manager la o companie din domeniul IT, a atras atenția că „numărul și complexitatea amenințărilor cribernetice cresc exponențial pe măsură ce noi tehnologii sunt adoptate, iar infractorii cibernetici devin tot mai organizați. De aici și o tot mai mare nevoie de specialiști în domeniu”.
În România, sunt înregistrate – zilnic – între 500.000-800.000 evenimente de securitate cibernetică relevante, potrivit unui raport al DNSC. Cele mai multe vizează infrastructura critică din energie, comunicaţii, sănătate sau zona finanţelor.
Foto – Wikipedia
Citește și:
Goana părinților după școli mai bune duce la traficul VIZELOR de flotant