Ministerul Educației propune interzicerea completă a ecranelor albastre pentru copiii cu vârsta sub 2 ani, cu excepția situațiilor în care aceștia sunt departe de părinți, în cadrul noilor repere pentru educația timpurie ce vor deveni obligatorii din 2030.
Ministerul Educației a lansat un proiect ambițios de reformare a educației timpurii, care include interzicerea accesului la ecrane pentru copiii sub 2 ani. Conform noilor repere metodologice, singurele excepții vor fi situațiile în care cei mici sunt departe de părinți și este necesară utilizarea dispozitivelor pentru menținerea legăturii cu aceștia.
Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, proiectul recomandă un acces limitat de maximum o oră pe zi la ecrane, și doar în scopuri educative. Activitățile permise includ jocuri interactive și vizionarea de programe educative, dar întotdeauna sub supravegherea unui adult și cu pauze de 10-15 minute între sesiunile de utilizare.
Aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a educației timpurii, în conformitate cu obiectivele stabilite de proiectul „România educată” și noua lege a educației. Ministerul își propune să crească gradul de includere a copiilor în educația timpurie, având în vedere că România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de integrare în acest domeniu din Uniunea Europeană.
Proiectul adresat copiilor cu vârste de la 0 la 7 ani este destinat atât părinților, cât și educatorilor și altor persoane implicate în educația timpurie, oferind ghiduri clare pentru asigurarea unei dezvoltări sănătoase și echilibrate.
Sursa: Digi24
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
Sistemul de pensii se REVOLUȚIONEAZĂ: Pensionarii vor putea să își calculeze singuri pensiile