Prima pagină » Educație » Sălile de sport din licee, transformate în centre de vaccinare anti-COVID: „50% din cadrele didactice refuză imunizarea” (REPORTAJ)

Sălile de sport din licee, transformate în centre de vaccinare anti-COVID: „50% din cadrele didactice refuză imunizarea” (REPORTAJ)

Acolo unde nu există spitale și clinici, autoritățile au transformat sălile de sport și cantinele în centre de vaccinare. În orașul Popești – Leordeni, Ilfov, sala de sport a liceului se pregătește să devină centru de vacinare pentru locuitorii orașului. Peste 500 de angajați și-au arătat disponibilitate să se imunize în cea de-a doua etapa a vaccinării. În schimb, cadrele didactice sunt cele mai sceptice în privința vaccinării SARS-COV-2.

Sala de sport, transformată în centru de vaccinare

Intrare diferită de ieșire, separatoare, zonă de triaj, registratură și zonă de așteptare Așa a fost transformată sala de sport a Liceului ”Radu Popescu” din Popești-Leordeni.

Strategia națională spune că intrăm în a doua etapă de vaccinare. În această etapă avem personal cheie și vârstnicii 65+. Centrele care sunt deja operaționale sunt vizibile în platformă. Centrul nostru urmează să intre în funcția de comanda pe care o dă DSP. Acest centru ca să devină operațional trebuie să aibă o conexiune cu platforma care se face prin STS. După ce STS face conexiunea devenim operaționali”, explică pentru GÂNDUL, Laurențiu Ivănescu, șeful centrului de vaccinare din Popești Leordeni.

Paturi medicale pentru cei care nu pot fi imunizați pe scaun

În cea de-a doua etapă, peste 500 de angați din firmele din Popești-Leordeni se pregătesc pentru imunizare. În paralel, medici de familie au realizat listele cu vârstnicii și cei cu bolile cronice care vor să se vaccineze. De asemenea, centrul a pregătit și paturi medicinale pentru cei care nu pot fi vaccinați pe scaun.

Cadrele didactice, mai sceptice în privința vaccinării

„Medicina de familie din Popești Leordeni ne este alături. Sunt aproape de noi și vor fi aici, inclusiv asistenții medicali din cabinetele de medicină de familie, dar și alți medici care locuiesc în orașul nostru. Din punct de vedere logistic am dotat cu tot ce era nevoie, avem inclusiv paturi pentru cei care nu pot face vaccinarea pe scaun. Astfel, se pot întinde pe aceste paturi speciale. Dispunem de tot echipamentul necesar: tăvițe, mănuși, dezinfectant, plasturi, tampoane cu alcool, iar pe partea de reciclare lucrăm cu o companie care recilează deșeurile periculoase. În momentul acesta suntem cu totul pregătiți. De asemenea, temperatura este optimă în sălă. Avem însă și sceptici în privința vaccinării,  din solicitările noastre către cadrele didactice și către personalul din instituțiile de învățământ, 50% dintre ei refuză să se vaccineze, mai spune Laurențiu Ivănescu.

Cine se poate vaccina în a doua etapă a campaniei

Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele