Prima pagină » Educație » Scandal uriaș la admiterea la „ARHITECTURĂ”. Ministrul Ligia Deca a trimis Corpul de control la Universitatea „Ion Mincu”

Scandal uriaș la admiterea la „ARHITECTURĂ”. Ministrul Ligia Deca a trimis Corpul de control la Universitatea „Ion Mincu”

Scandal uriaș la admiterea la „ARHITECTURĂ”. Ministrul Ligia Deca a trimis Corpul de control la Universitatea „Ion Mincu”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a trimis Corpul de control la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, din Capitală, în urma erorilor înregistrate la afişarea rezultatelor la admiterea la Facultatea de Arhitectură.

Eroarea de procedură la afişarea rezultatelor la „Arhitectură”, care a afectat clasamentul candidaţilor, a stârnit nemulţumiri în rândul celor înscriși la examen.

Ce susțin reprezentanţii Universităţii „Ion Mincu”

Reprezentanţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” au anunţat în urmă cu o zi că a fost eliminată eroarea de procedură constatată la admiterea din acest an, iar clasamentul, rezultat în urma analizării contestaţiilor depuse, publicat marţi, reflectă ierarhia corectă a candidaţilor.

„În urma analizării contestaţiilor depuse pe 22 iulie, după afişarea rezultatelor concursului de admitere la Facultatea de Arhitectură, programul de studii Arhitectură în limba română, Comisia de contestaţii a depistat o eroare de procedură privind transcrierea rezultatelor.

Precizăm că nu este vorba de o eroare de notare nici a portofoliilor, nici a probei practice, ci doar de corelare a acestor note obţinute cu numele candidaţilor.

În acest sens a fost emisă Rezoluţia Comisiei de contestaţii din data de 22.07.2024. În urma emiterii rezoluţiei, Comisia Tehnică de admitere, sub supravegherea Comisiei centrale de admitere, a refăcut clasamentul, verificând individual corectitudinea tuturor corelărilor între nota portofoliului, nota probei practice şi media Bacalaureatului pentru fiecare candidat înscris la toate programele de studiu ale UAUIM”, se preciza într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.

Cum s-a produs eroarea

Universitatea admite că a fost vorba de o eroare umană.

„La transcrierea rezultatelor în sistemul informatic, dintr-o eroare umană, codul unei planşe secretizate a fost consemnat de două ori, acest lucru decalând corelarea corectă dintre nota probei practice, nota portofoliului şi numele candidatului pentru unii candidaţi.

În urma analizării contestaţiilor depuse, Comisia de contestaţii a depistat eroarea de procedură privind transcrierea, iar rezultatele concursului de admitere la programul de studii Arhitectură în limbă română, consemnate în liste, au fost afişate pe 23.07.2024. În urma verificărilor, Comisia Centrală de admitere s-a asigurat că situaţia este remediată în totalitate.

Aşadar, erorile de transcriere au fost eliminate, iar mediile generale sunt atribuite corect candidaţilor”, au mai precizat reprezentanţii universităţii.

Anul acesta, la concursul de admitere la Facultatea de Arhitectură – programul de studii Arhitectură în limba română au participat 743 de candidaţi.

Rezultatele nu pot fi contestate

Deşi conducerea universităţii a recunoscut greşeala şi a refăcut listele cu rezultatele corecte, candidaţii afectati au cerut să îşi revadă planşele pentru a fi convinşi că notele reflectă corect performanţa lor.

Secretarul comisiei tehnice de admitere, Bogdan Puiu, a declarat că „cei care au depus contestaţii vor primi acces pentru aproximativ 2 minute, pentru a certifica că planşa pe care o văd este a lor”.

În ciuda acestei măsuri, candidaţii şi părinţii lor au cerut recorectarea lucrărilor, dar au fost refuzaţi. Situaţia s-a agravat când au încercat să acceseze sala de conferinţe pentru a discuta direct cu autorităţile universitare, fiind nevoiţi să apeleze la poliţie.

„Toată metodologia dumneavoastră nu e conformă Legii Învățământului. E dreptul nostru, e dreptul acestor copii să fie studenți. În felul acesta li se refuză dreptul la învățământ universitar, dat de Constituţie”, a spus tatăl unui student.

Chiar rectorul Marian Moiceanu a confirmat că „de 33 de ani funcționăm așa – o notă dată de o comisie de experți, de arhitecți, de profesori nu poate fi contestată!”.

CITEȘTE ȘI:

Greşeală colosală la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti: Sute de candidați au fost RESPINȘI, după ce, inițial, au fost declarația admiși

VIDEO | Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (DOCUMENTAR)

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și