Sistemul hibrid propus de Ministerul Educației întâmpină mai multe hibe. Dincolo de regulile impuse de COVID-19 în sala de curs unele unități școlare au probleme administrative mai mari. Astfet, peste 150 de elevi din satul Humosu, Iași, copiii au început orele într-un fost salon de nunți.
Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru, a precizat că aceleaşi condiţii au fost şi în anul 2019. Finalizarea lucrărilor s-au prelungit din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, copiii sunt obligaţi să înveţe într-un spaţiu închiriat.
La școala din satul Humosu a început anul școlar 2020-2021 în aceleași condiții ca anul trecut! Constructorul din cauza pandemiei nu a mai avut muncitori, s-a prelungit finalizarea lucrărilor. Copiii învață în aceleași condiții ca și anul trecut, într-un spațiu închiriat. În trei schimburi, în scenariul verde”, a declarat Mihai Cojocaru, directorul şcolii din Sireţel, potrivit BZI.
Directorul școlii spune că s-a votat foarte târziu bugetul, pe la începutul lui septembrie. Apoi a venit frigul și nu s-a putut umbla la reabilitarea clădirii, iar în primăvară a venit pandemia și s-au sistat lucrările, mai scriu jurnaliștii de la BZI.
În zăpușeala din Capitală, printre zgomotul tramvaielor și claxoanele gălăgioase ale mașinilor, la ora prânzului, pe Bulevardul Coposu, o ceată de elevi, cu chipurile acoperite de măști, se îndreaptă în șir indian spre Complexul Educațional Laude-Reut. Cei îmbrăcați în tricouri albe și cu inscripția liceului pe piept sunt elevii clasei a XII-a, cei care vin să preia ștafeta de la foștii absolvenți.
Pandemia de coronavirus nu le-a mai permis elevilor o absolvire adevărată, ci doar trasee diferite de deplasare, măști, dezinfectant, termometrizare și triaj medical. La Piața Leul Ierusalimului se află complexul Educațional Laude-Reut: grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu, iar prima zi de școală a venit cu o surpriză pentru cei 30 de absolvenți de clasa a XII-a: o festivitate simbolică.