Studentul care a dat în judecată Universitatea din București pentru mărirea taxelor în pandemie: „Au majorat noaptea ca hoții!” Ministerul Educației îi dă dreptate! (EXCLUSIV)
Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept în anul IV, a dat în judecată propria universitate după ce UB a majorat taxele universitare pentru studenții de la drept în plină pandemie de COVID-19. Inițial, tânărul a încercat să oprească abuzul printr-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor Senatului Universității, iar ulterior, pe 3 iulie, printr-o plângere prealabilă.
Tânărul acuză că Universitatea s-a folosit de pandemie pentru a majora taxele în mod ilegal și că este un abuz la adresa tuturor studenților. În 17 pagini, Andrei Popa i-a explicat judecătorului de ce majorarea taxelor este ilegală și e o nedreptate pentru studenții UB.
„În martie, în plină pandemie, Universitatea a decis majorarea taxelor cu rata inflației, nu doar să le majoreze pentru cei care intră în anul I, ci să le majoreze și pentru cei care deja sunt studenți. O fraudă practic la lege, legea nu permite majorarea taxelor pe durata executării contractelor de studiu. Universitatea susținea că nu le majorează, ci le ajustează cu rata inflației de 3, 8%. Nu le permite legea. Legea spune foarte clar că după ce ai calitatea de student nu se mai poate modifica. Ce câștigă Universitatea de aici sunt zeci de mii lei. Poate pentru un student nu înseamnă foarte mult, e vorba de 100 de lei sau 200 în funcție de ciclu de studiu. Însă dacă la aproape 30.000 de mii de studenți. Am făcut un calcul, iar Universitatea ar câștiga 150.000 de lei din toată afacerea asta”, spune Andrei Popa pentru Gândul.ro.
Cum a răspuns Senatul Universității
Senatul Universității din București a răspuns la plângerea prealabilă menționând că ”a luat act de aceasta”, fără a admite sau a respinge expres plângerea. Deși legea o cere.
Legea spune foarte clar că autoritatea trebuie să răspundă în sensul de a admite sau respinde plângerea respectivă. Are varianta să nu răspundă. Doar senatul universitar este cel care stabilește taxele universitare, nu consiliul de administrație, cel din urmă având această competență legală doar în cazul instituțiilor de învățământ superior particular. Am atacat și o prevedere din regulamentul de activitate profesionalală a studentului care spune că dacă nu-ți plătești taxa te exmatriculează.Ei practic prin acel articol te constrâng să adero la o clauză extracontractuală. E o măsură abuzivă”, explică Andrei Popa.
Ministerul Educației îi dă dreptate în chestiunea majorării taxelor
Tânărul a formulat o cerere către Ministerul Educației pe problema majorării ilegale a taxelor la Universitatea din București, iar ministerul i-a dat dreptate.
„Pe baza acestui răspuns, am cerut să formuleze o cerere de intervenție accesorie în favorea mea. Nu ar avea motive să aibă o poziție neutră sau opusă în proces. Interesul lor e să respecte legea, nu să mă apere pe mine”, spune Andrei.
Răspunsul Ministerului Educației:
Mai mulți studenți au votat majorarea taxelor
Andrei Popa susține că mai mulți studenți din consiliu au votat pentru majorarea taxelor, deoareceau fost făcute presiuni asupra lor.
„Noi nu am fost la facultate. S-a profitat de luna martie pentru că a fost una agitată pentru toți. Au majorat practic, noaptea ca hoții. Senatul Universității nici acum nu a publicat minuta ședinței de atunci, deși legea spune clar că trebuie adus la cunoștința studenților, în rest, toate celelalte minute sunt publicate”, mai spune Andrei Popa.