Este de-a dreptul incredibil ce s-a întâmplat luni, în timpul probei scrise de Limba și literatura română de la examenul de bacalaureat. Mai mulți elevi au intrat pe un grup de WhatsApp și au cerut rezolvarea subiectelor. Culmea este că le-au și primit.
Subiectele primite pe foia de examen de la BAC le-a dat mari bătăi de cap unor absolvenți de liceu din România.
Într-un mod inexplicabil, ei au intrat pe un grup de WhatsApp și au cerut rezolvările subiectelor la Limba și Literatura Română, de la examenul de bacaureat.
Subiectele au fost postate sub formă de poză, iar o persoană aflată în grup întreabă: „Rezolvare are cineva?”.
„Ăsta e textul. Problema e că nu înțelegem cerințele”, scrie o altă persoană.
Pentru proba la romană de la Bac 2023, a fost creat un grup WhatsApp, unde participanţii aflați în sala de examen postau subiectele primite, iar ceilalți membri se ofereau să le trimită rezolvările, în timp real.
În cursul dimineţii, un participant anonim a postat un cod QR WhatsApp într-un grup Facebook. Prin scanarea codului de invitaţie, participanţii grupul de pe Facebook aveau acces într-o conversaţie privată WhatsApp.
Astfel, participanții grupului postau subiectele la română de la Bac 2023, iar ceilalți membri se ofereau să le trimită rezolvările, în timp real, conform Antena 3.
Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, 26 iunie, cu proba la limba și literatura română.
La subiectul 1 de la profil real candidații au avut un text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”.
La subiectul al treilea, elevii de la profil real – tehnologic au avut de comentat, în cel puțin 50 de cuvinte, un text, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
La ultimul subiect, absolvenții de liceu au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, ce îi aparține lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
Potrivit Ministerului Educației, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro, dar și pe site-ul GÂNDUL, care vă va ține la curent cu subiectele pe care le vor avea de rezolvat liceenii.
Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
În perioada alocată probelor scrise (26 – 29 iunie, între orele 8:00 – 16:00), Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități de organizare.
Probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.438/12.06.2023.
Ghidul informativ despre examenul național de bacalaureat 2023 poate fi consultat AICI.
CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă dacă obții media 5,99 la Bacalaureat. Ce poți face atunci
Cât CÂȘTIGĂ un profesor care participă la Bacalaureat. Creștere semnificativă față de anul trecut