Prima pagină » Educație » USR, cu ochii pe funcțiile de directori din școli. Ce propunere are senatorul Pălărie

USR, cu ochii pe funcțiile de directori din școli. Ce propunere are senatorul Pălărie

USR, cu ochii pe funcțiile de directori din școli. Ce propunere are senatorul Pălărie

USR a pus ochii pe funcțiile de directori din școli. Miercuri, 30 iunie, senatorii Uniunii Salvați România au pledat pentru depolitizarea instituţiilor statului şi numirea directorilor interimari în şcoli de către Consiliul de Administraţie.

Ştefan Pălărie, senator USR, a subliniat că „una dintre cele mai puternice arme politice utilizate până acum în instituţiile publice a fost acest instrument al interimatului”.

Proiect de lege. Cine preia puterea în școli

„Atunci când se vacantau nişte funcţii pe motive naturale, fie medicale, fie de altă natură, interimatul era instrumentul utilizat de undeva de la centru pentru schimbarea regulilor în timpul jocului. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat pe 9 ianuarie, atunci când peste 700 de directori de şcoală au fost schimbaţi la ordinul inspectoratelor şcolare judeţene. Ori această lege, care îşi încheie circuitul parlamentar şi merge la promulgare, nu va mai permite acest lucru de acum încolo. Prin prevederile ei, votul secret al Consiliilor de Administraţie al unităţilor şcolare va fi cel care va decide cine va prelua temporar, până la organizarea concursului, această responsabilitate”, a spus Ștefan Pălărie.

El a subliniat că îşi doreşte concursuri bine organizate în şcoli, „în afara oricărei prezumţii de politizare”. „Prin această lege să revenim la un stat normal care spune «nu» politicii de partid în şcoală şi care lasă educaţia ca să aibă ca singur scop binele suprem al elevului”, a adăugat Pălărie.

Senatul a votat propunerea USR

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, semnată de un grup de parlamentari USR PLUS, UDMR şi PSD, a înregistrat 75 voturi pentru, 37 contra şi 10 abţineri.

Depolitizarea în instituţiile statului este un subiect important pentru USR PLUS. În învăţământ este de neconceput să lăsăm educaţia copiilor pe mâna deciziilor luate de baronii locali sau a altcuiva de la centru. Trebuie să avem încredere că la nivel local şcolile pot să ia decizii care să permită progresul”, a punctat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și