VIDEO. Lacrimi, emoție și bucurie, după patru luni de școală online: „Eram așa entuziasmată, tremuram de emoții, nici nu îmi venea să cred” (REPORTAJ)

Publicat: 08/02/2021, 21:30

La Școala din comuna Roșiori, județul Ialomița, zeci de copii au revenit cu emoții în bănci. Printre tuburile cu dezinfectant și măștile cu prințese și superoi, dorințele celor mici au fost să lase în spate lecțiile online, făcute de multe ori cu greutate, și să revină în sălile de clasă, alături de colegii și profesorii lor.

Entuziasmul reîntoarcerii la școală

Aproape 260 de elevi învață la Școala din Roșiori, Ialomița. Astăzi, doar clasele primare și elevii clasei a VIII-a s-au întors în sălile de clasă. Localitatea este în scenariul galben, iar de mâine trece în scenariul verde. Incertitudinea că în oricare zi cifrele pandemiei se pot schimba îi macină pe cei mici.

Chiar dacă distanțarea socială și masca sunt dictonul zilei, la Școala din Roșiori e o veselie aproape contagioasă. Odată ce ajungi printre ei, uiți câți ani ai, te umpli de energie, devii copil și râdeți împreună.

„Eram așa entuziasmată, tremuram de emoții, nici nu îmi venea să cred”

La 12, când a terminat orele, am găsit-o pe hol pe Alexandra, o mogâldeață de aproape 10 ani, elevă în clasa a treia. Ochii îi strălucesc a bucurie când vorbește de revederea cu colegii. Pentru şcolile din mediul rural şi nu numai, saltul către educaţia digitală a fost unul greoi:

A fost un pic greu cu școala online. Nu am fost cu doamna în clasă, însă ne explica mereu ce este de scris. Dar ne-am obișnuit. Am fost așa bucuroși că am revenit la școală. Nu mai putem de bucurie. Sunt fericită. Ghiozdanul mi l-am făcut de vineri seară. Mi-am schimbat coperțile la caiete. Le-am pus coperți noi. Eram așa entuziasmată, tremuram de emoții, nici nu îmi venea să cred. Eram așa, după câteva luni de stat acasă, îmi era dor. Eu cu prietenele mele. Mulți colegi mi-au spus că le-a fost dor. Cu masca este cam greu, dar măcar să fim la școală. Dacă eram în clasa a VIII-a îmi era și mai greu. Dar sunt mai mică. Sunt așa fericită că m-am văzut cu colegii și doamna învățătoare”, mărturisește Alexandra.

Când orele s-au mutat prima dată în online, la începutul lui aprilie 2020, elevii nu aveau tablete. Dar mobilizarea tuturor a adus, în nici un an de zile, schimbări mari. În vară toți copiii din localitate au primit tablete pentru a-și putea continua orele, cu ajutorul fundației World Vision.

Foto: Alexandra, elevă în clasa a III-a la școala din Roșiori, Ialomița

Umăr la umăr, profesorii, Primăria și Biserica, alături de comunitatea World Vision au creat un loc pentru ca cei mici să devină mari și să nu renunțe la educație.

În urmă cu doi ani, Școala din Roșiori a fost reabilitată din temelii. În trecut, în sălile de clasă, sub parchetul ponosit era pământ. S-a turnat șabă, s-a înlocuit parchetul, băncile, catedrele, scaunele au fost schimbate și acum elevii au și table interactive cu videoproiectoare. Totul din donații.

„Copiii au primit tablete de la cei din fundație. Din 20 de copii dintr-o clasă 17 intrau zilnic. Dar cu școala online a fost mai greu. Ăsta e adevărul. Avem și cazuri la școală cu copii care nu au posibilități financiare și au situații mai dificile. Dar părinții lor au încercat să-i ajute și tabletele au fost un mare ajutor”, spune Anca, învățătoare la clasa a III-a.

Copiii de pe ulițele din Sărături

La ora 12.00 autobuzul școlar vine să-i preia pe copiii care locuiesc în Drăgoești și Valea Bisericii, două sate alăturate comunei Roșiori. Nicușor are 11 ani și până să primească tableta a împărțit telefonul cu cei doi frați ai săi: Cosmina și Eugen. Copiii locuiesc în Valea Bisericii, un sat mic, uitat de lume. Localnicii l-au numit Sărături pentru că localitatea lor este una săracă și nepopulată.

Era așa greu. Ne trimitea doamna fișele și noi trebuia să le completăm. Trebuia să le fac pe fugă și apoi să le dau telefonul și fraților. Nu puteam să le trimitem mereu la timp pentru că eram trei pe un telefon. Acum că avem tablete este mai bine, dar sper să nu ne întoarcem la online”, spune Nicușor.

Foto: Nicușor și cei doi frați ai săi: Cosmina și Eugen

Educație în cele mai sărace zone ale țării

World Vision România are peste 20.000 de copii în programele pe care le desfășoară la nivel național.Elena, este inima echipei World Vison din comunitatea Roșiori. Asistent social la bază, a avut și 400 de copii în programele asociației: „Ce fac, o fac cu drag și mă dedic copiilor”, spune aceasta. A coordonat inclusiv proiectul „Alege Școală!”, ce oferă copiilor sprijin educațional și spiritual în vederea prevenirii abandonului școlar.

Foto: Elena, reprezentant World Vision România, Roșiori, Ialomița

O campanie pe care cei de la World Vision România vor să o implementeze este cea împotriva violenței, în zona de cyberbullying: „Dorința mea este să îndrept atenția atenția către acest fenomen și să le explic și părinților ce înseamnă controlul asupra unei tablete și interacțiunea în mediul online. Cyberbullying-ul e o temă de actualitate, iar părinții nu au fost atât de bine pregătiți. Pe lângă copii, și ei trebuie să înțeleagă ce înseamnă violența în mediul online, pentru că lucrurile acestea s-au întâmplat prin alte părți și este important să le cunoască. Sunt anumite probleme pe care unii părinți nu știu cum să le gestioneze, de aceea este important să creăm acest cadru”, spune Nicu Georgescu, coordonatorul sectorului economic World Vision România.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează