10 lucruri de care are nevoie creierul uman ca să fie sănătos. Sfaturi de la Dr. Leon Dănăilă, în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”

10 lucruri de care are nevoie creierul uman ca să fie sănătos. Sfaturi de la Dr. Leon Dănăilă, în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”
Publicat: 11/11/2023, 09:24

Renumitul și extrem de respectatul Profesor Doctor Leon Dănăilă este invitatul celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”. Împreună, față în față, Adrian Artene și Leon Dănăilă au construit o discuție relaxantă și extrem de utilă pentru fiecare dintre noi, o lecție deschisă despre sănătatea creierului, dar și despre ce anume are el nevoie ca să ne fie „bun prieten”.

„Invitatul de față este un Dumnezeu. Știu că nu agreează asemenea comparație, dar oricum nu este un muritor. Este omul pentru care creierul nu mai are niciun secret: domnul Profesor Doctor Leon Dănăilă.”, a declarat Adrian Artene la începutul celui mai nou episod de podcast.

Somitatea medicinei românești, medicul care în 1982 a înființat prima secție de neurochirurgie din România, a punctat care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru a asigura un mediu sănătos în care să funcționeze creierul nostru.

10 lucruri de care are nevoie creierul uman ca să fie sănătos

1. Alimentația, spune dr. Leon Dănăilă este primul aspect la care omul modern trebuie să fie atent, mai ales în aceste vremuri în care „oferta” nu este neapărat cea mai prietenoasă cu o stare de sănătate optimă. Mâncarea de tip fast-food este o adevărată armă letală împotriva sănătății organismului, în general, și a creierului în mod particular.

„Mâncarea fast-food nu este benefică pentru organism. A fost un concurs acum un an de zile și pe primul loc a ieșit regimul mediteranean. Fructe de mare, legume și fructe. Foarte puțină carne, conține vitamina B12, dar cu foarte puțină grăsime. Consumul de pește este important, dar nu în cantitate mare pentru că în această perioadă există o concentrație foarte mare de mercur în oceane și în apele curgătoare, iar mercurul în exces poate provoca boli grave. De reținut, însă, că excesele nu sunt sănătoase: legume, fructe, fructe de mare, carne de pește, chiar și carne de porc, dar în cantități moderate”, precizează medicul neurochirurg.

2. Pe locul 2, specialistul a încadrat exercițiile fizice și spune că un adult trebuie să facă minim 4.000 de pași pe zi.

3. Conform studiilor în domeniul medicinei, extrem de benefice pentru funcționarea optimă a creierului sunt cafeaua și ciocolată, însă și aici cu un amendament extrem de important pe care-l punctează dr. Leo Dănăilă în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

„Puțină cafea și puțină ciocolată. Maxim 3 ceșcuțe de cafea pe zi, nu o stacană cum se bea acum, sau foarte multă ciocolată cum se obișnuiește a fi dată copiilor. Puțin din fiecare”.

4. Extrem de discutatul alcool este și el trecut în lista elaborată de medic, dar și aici limita este importantă.

„Alcoolul este permis până la 40 g în 24 de ore. 150 ml de vin este recomandat în 24 de ore, acest lucru este dovedit științific. Un om nu trebuie ținut la colț. Nu poate să mănânce numai legume și fructe. Omul trebuie să guste din fiecare.”

5. Satisfacția psihică este, iarăși, foarte importantă și determină o stare de spirit bună, o funcționare optimă a creierului.

„Starea de supărare continuă duce la apariția tulburărilor de imunitate, și poate provoca, chiar, apariția cancerului”, continuă dr. Leon Dănăilă.

6. Spiritualitatea, credința sunt iarăși foarte importante și este bine ca ele să fie incluse în rutina zilnică.

7. Somnul nu trebuie uitat sau trecut cu vederea. O igienă bună a somnului este foarte benefică pentru organism și conform studiilor 6, 7 ore de somn în 24 de ore este minimul recomandat.

8. Muzica determină instalarea unei stări psihice bune, iar studiile arată că muzica lentă sau operele compuse de Mozart stimulează activitatea cerebrală.

9. În acest decalog al lucrurilor benefice pentru creier un loc important îl au relațiile.

„Omul nu poate trăi singur, este social. Dacă nu are prieteni, dacă nu iese să se distreze, cu siguranță nu va avea o stare de sănătate optimă. Creierul are nevoie de această stare de relaxare”, explică în continuare profesorul Leon Dănăilă.

10. Pe locul 10, dar nu pe ultimul, este optimismul care este foarte important. S-a demonstrat știițific faptul că oamenii pesimiști au tulburări foarte mari care pot duce, chiar, la apariția cancerului.

Discuția complexă pe care au purtat-o Adrian Artene și Profesorul Doctor Leon Dănăilă va putea fi urmărită în totalitate, sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube al podcastului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri