A fost sau nu Adrian PĂUNESCU „poetul de curte” al lui Nicolae Ceaușescu? Ana Maria Păunescu: „El, pe Ceaușescu l-a iubit, până într-un punct”

Publicat: 14/07/2024, 19:00

Ana Maria Păunescu, fiica poetului Adrian Păunescu, a fost invitata podcastului „Altceva cu Adrian Artene” din 13 iulie. Aceasta a vorbit inclusiv despre gurile rele care au susținut, nici mai mult, nici mai puțin, că tatăl ei ar fi fost un „poet de curte” al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Care este, însă, adevărul?

„A fost dat afară de peste tot…

Bineînțeles și am făcut un exercițiu… Soțul meu a căutat poeziile de poet de curte și este incredibil cum oamenii nu văd ce spune el în poeziile alea. El l-a iubit pe Nicolae Ceaușescu, a declarat public, în anii 2000.

Se mai întorc rotițele…El a spus, „eu l-am iubit”. A fost sincer, el nici măcar nu s-a apropiat de regim, nu a fost doar atât, un interes meschin sau nobil. El , pe Ceaușescu l-a iubit și a crezut până într-un punct că va ține țara pe drumul drept.

Cine mai scria în 1980 că „n-avem apă în țevi, nici căldură în odăi, anii vin minunați, dar ei sunt tot mai răi”?

Cine avea forța să scrie aceste poezii, să le citească pe scena Cenaculul Flacăra? El era protejat de propria lui forță, a fost un copil care a plecat de la Bîrca, s-a dus la Craiova la liceu, apoi a venit la București la liceul Zoia, care era de fete, a fost singurul băiat din clasa lui de fete, are o poezie în care spune „dam clasei mele caracterul mixt”. Un copil de țăran de la Bîrca, cu o bunică analfabetă, care l-a învățat atât de multe, totuși, despre viață, nu despre scris și citit, ci despre viața în complexitatea ei.

El a venit la București și și-a propus să devină cel mai mare scriitor român, ceea ce spun unii, ar fi și reușit”, a spus Ana Maria Păunescu.

Pe 20 iulie 1943, în Copăceni, raionul Sîngerei, Republica Moldova, se năștea marele Adrian Păunescu, personalitate greu de acoperit în cuvinte, simbol, istorie, și, înainte de toate, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și politician român.

„Atunci când totul se-ntâmpla firesc / Ne-mpotriveam ca soarele şi luna, / Şi-abia acum încep să te iubesc / Când simt că te-am pierdut pe totdeauna”, scria poetul într-una dintre strofele poeziei „Abia acum”. „Altceva cu Adrian Artene” propune să nu așteptăm un „Abia acum” în raport cu valorile culturii din România, ci întotdeauna să le apreciem, să le ascultăm, să le onorăm pentru că doar cultura oferă baza solidă a unei civilizații sănătoase din punct de vedere moral și emoțional. Te invit, așadar, dragă membru al comunității „Altceva cu Adrian Artene” să-mi fii alături cu începere de la ora 19:00, pe canalul oficial de Youtube, acolo unde îmi propun să port o discuție plină de substanță, istorie și cultură cu Ana Maria, fiica celui care a fost imensul Adrian Păunescu.”, spune Adrian Artene.

Adrian Păunescu a debutat ca poet în anul 1960, iar 13 ani mai târziu conducea revista „Flacăra”. A scris zeci de volume de poezii, fiind cunoscut și apreciat pentru ușurința cu care compunea versuri.

Multe din creațiile sale au fost puse pe muzica de artiști români importanți, precum Vasile Șeicaru, Ștefan Hrușcă sau Nicu Alifantis. „Repetabila povară”, „Rugă pentru părinti”, „Iubiți-vă pe tunuri”, „Aruncarea în valuri” sau „Totuși iubirea” sunt doar câteva dintre poeziile sale celebre.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmăriți ediția integrală a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...