Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a vorbit despre tainele minții umane cu Adrian Artene, gazda podcastului ALTCEVA difuzat sâmbătă, 13 august.
Om de știință și medic neurolog, Bălăceanu-Stolnici a explicat că marele mister al modului în care funcționează mintea umană este ce întâmplă la nivelul conștiinței și ce este această conștiință. Aceasta este mare enigmă care se găsește la granița dintre științele exacte, filosofie și teologie.
„În științele exacte ceea ce se caută să se afle este care sunt bazele științifice ale activității mentale. Și aici ne izbim de unele lucruri care sunt foarte greu de descifrat. De exemplu durerea. Durerea nu există în Univers. Ce este această durere? Este ceva pur subiectiv. Culoarea albastră. Nu există în Univers. dacă cineva crede că Universul este colorat așa cum îl vedem noi este o eroare. Sunt radiații cu diferite lungimi de undă, corpusculi cu diferite dimensiuni și așa mai departe.
Partea aceasta subiectivă a creierului ne scapă de sub mâini. Există, o simțim, o simțim fiecare dintre noi, o comunicăm altora prin limbajul nostru, prin limbajul corporal, prin mimică și așa mai departe, este secretul nostru și niciodată nu voi ști dacă dumneavoastră vedeți culoarea albastră așa cum o văd eu. Deci problema este extrem de dificilă.
Există unele părți (n.r. ale minții umane) care se pot controla, se pot verifica, se pot măsura experimental, se pot influența biochimic și sunt altele care ne scapă și asupra cărora formulăm diferite ipoteze bazate în special pe ceea ce simțim noi prin introspecțiune pentru că această conștiință a noastră reflectă tot timpul evenimentele care se petrec în creier. Subiectiv. Noi simțim mirosul, un sunet, o muzică și așa mai departe. Și acest lucru îl controlăm prin conștiința noastră. Ce se întâmplă la nivelul conștiinței, ce este această conștiință rămâne o mare enigmă care se găsește la granița dintre științele exacte, filosofie și teologie”, a spus Bălăceanu-Stolnici în cadrul podcastului ALTCEVA.
Constantin Bălăceanu-Stolnici este om de știință, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.