Alexandru Tomescu: „Vioara este un instrument extrem de solicitant. E o muncă uriașă să scoți din ea primele sunete”

Publicat: 10 09. 2022, 19:40
Actualizat: 10 09. 2022, 20:14

This browser does not support the video element.

Violonistul Alexandru Tomescu a dezvăluit, în cadrul podcastului ALTCEVA, cum a ajuns să cânte la vioară și nu la un orice alt instrument, în urma unui accident care i-a redefinit traseul profesional.

Violonistul povestește că a început să cânte la pian la cinci ani,  în contextul în care mama sa a fost profesoară de vioară, iar tatăl de pian. În urma unui accident în care și-a fracturat mâna, însă „nu neapărat ca o consecință a acestui lucru”, a schimbat pianul cu vioara.

Vioara este un instrument extrem de solicitant, mai ales în primii ani. Este o muncă uriașă să scoți din ea primele sunete. La pian, te-ai așezat, ai apăsat pe buton și deja ai scos primul sunet. La vioară muncești un an, doi, sau o viață întreagă pentru a găsi acel sunet și a-l face să sune curat”, spune Tomescu.

Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA difuzat sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 19:00.

Alexandru Tomescu a debutat la vârsta de 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța. De la debutul său din 1985 a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în peste 30 de țări. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică.

Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Alexandru Tomescu este nepotul poetului Lucian Avramescu.

Urmărește interviul integral cu Alexandru Tomescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.