„ALTCEVA cu Adrian Artene” | Maica Cipriana dezvăluie istoria de veacuri a locului BINECUVÂNTAT, pe care sălășluiește Mănăstirea Ghighiu
This browser does not support the video element.
Podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, aduce, în postul Sfintei Marii, o întâlnire, plină de învățăminte pentru sufletul credincioșilor. Maica Cipriana de la Mănăstirea Ghighiu (județul Prahova) dezvăluie istoria locului din Codrii Vlăsiei, pe care a fost ridicată Mănăstirea Ghighiu, un lăcaș de cult ale cărui începuturi datează de sute de ani, în secolul VII.
Jurnalistul Adrian Artene a deschis dialogul despre istoria Mănăstirii Ghighiu, cu o istorie de peste 1000 de ani, amintind de vorbele cărturarului Nicolae Iorga.
„Lângă Ploiești, de unde te va duce o bună șosea, e schitul Ghighiu, căruia i se zice și mănăstire, și cu drept cuvânt. Frumoasa biserică e înconjurată de pașnice clădiri gospodărești, cu acoperământul de șindrilă subțire, bine așezată. Aici curge, limpede, un izvor al tămăduirii, se înșiră pomi roditori și via se mlădie pe haragi.”.
Măicuța Cipriana a vorbit despre cum, înaintea Mănăstirii Ghighiu, ridicată în Codrii Vlăsiei se afla un așezământ de călugări.
Mănăstirea a fost înființată la anul 1817 de către patru ucenici de la mănăstirea Cernica, care au venit în zona aceasta probabil nu întâmplător, pentru că sunt testamente, care arată că aici au fost călugări din secolul VII – VIII. Sihaștrii erau adunați în jurul izvorului, majoritatea erau de origine greacă, de aceea și numele de Ghighiu, vine din limba greacă.
Mai avem un testament că la 1416, Mircea cel Bătrân aude de viața lor duhovnicească îi împroprietărește cu terenuri, le trimite o bisericuță, un metoc și o moară de apă de la mănăstire Cozia, cerându-le rugăciune. Era în ultimul an al vieții sale și cerea rugăciune pentru el și pentru fiul său Mihail. Și mai există un testament că la 1601 mănăstire aparținea logofătului Coresi. Există un testament în care el îi îl lasă către fiul său Bunea și spune de toate moșiile să te-at nici numai de moșia mănăstirii Ghighiu, nu.
Și mai există un testament că la 1745 aici erau călugări care preparau medicamente din plante. Erau vestiți pentru vestită apă de merită preparată la Mănăstirea Ghighiu. Nu se știe ce s-a întâmplat până la 1817 când au venit călugării de la mănăstirea Genica, că nu mai era nicio urmă de a mai fi fost mănăstire, pe locul acesta.
Ei aveau oarecum anumite indicii, de aceea au și venit, s-au odihnit într-o poieniță. Aici era vestiții cu codrii ai Vlăsiei. Au auzit susurul unui izvor și au spus că este locul potrivit pentru ridicarea unui schit. Au aflat că moșia aparținea unei boieroaice, dintr-o localitate apropiată e. A primit cu mare bucurie această veste. Și-a donat moșia, și-a donat toate avuțiile și s-a călugărit cu numele de Mavra Monahia. Și mama ei i-a urmat exemplul, și-a donat toate avuțiile și s-a călugărit cu numele de Atanasia Monahia. Dar ea, când au venit călugării să-i spună că au găsit locul acesta și vor să ridice un mic schit, a fost tare bucuroasă și le-a spus: „așteptam de mult ca să vină câțiva călugărașii să ridice schit”, pentru că se știa de istoria locului.” , și-a încheiat istorisirea Măicuța Cipriana.
„Altceva”, un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare
„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul.
E „Altceva”, un podcast săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele.
Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică.
A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.
Urmăriți ediția integrală a podcastului:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
CITEȘTE ȘI: