Muzicianul Mike Godoroja a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul „ALTCEVA”, unde a vorbit despre efectul miraculos al muzicii aspra spiritului uman, dar și despre magia muzicii live.
Unul dintre cei mai prolifici artiști de rock și blues ai României, Mike Godoroja, a fost invitatul lui Adrian Artene, în cadrul podcastului „Altceva”. Muzicianul a mărturisit că muzica, asemenea celorlalte arte, nu se poate aprofunda, cu adevărat, decât prin construirea unei conexiuni emoționale.
La întrebarea jurnalistului Adrian Artene: „cu ce se ascultă muzica cu mintea sau cu inima?”, Mike Godoroja a declarat că muzica se împarte în două mari categorii.
„De fapt cu amândouă, dar ca ordine este întâi cu inima, sau cu sufletul, dacă vrei. Este inutil să-ți spun că, dacă te invit să asculți un artist, ai vorbit de Cick Corea, să încep să-ți spun eu ție câte armonii are într-o piesă, sau ce grozave sunt anumite pasaje solistice și te uiți la mine și zici: „lasă-mă să ascult” și prima reacție pe care o ai este dacă empatizezi cu ce-i acolo, că dacă nu empatizezi, arunci la gunoi argumentele mele.
Evident că muzica despre care noi vorbim acum și care este mobilul vieții mele, ca și multe alte arte, se așază, să zicem, în două mari categorii este categoria mare, populară, de distracție, să ne simțim bine, și este categoria creativă, concertistic spectaculară.”, a explicat Mike Godoroja la podcastul „Altceva” al lui Artene.
Mike Godoroja a continuat, apoi, să argumenteze în ce anume constă de fapt diferențele dintre cele două tipuri de muzică, dând exemple precum Pink Floyd, Sfinx, sau Dona Dumitru Siminică.
„Și aici spui bun, Pink Floid, de exemplu, sau Sfinx, sau Dan Andrei Aldea, nu distrează lumea, ba da, îi face să se simtă bine, dar nu ăsta-i scopul. Scopul este să-i facă pe oameni să comunice cu lucrarea artistului, să primească de la artist idei și stări, ș.a.m.d.
Și atunci așa aș vedea eu cele două creuzete în care s-ar așeza consumul de muzică. Și acum, de amândouă avem nevoie. Dacă te invit pe tine la mine, îți spun Chuck Berry, de exemplu și e ok, e entertainment, e rock’n’roll, sau Dona Dumitru, Siminică de exemplu sau Șaraiman și ne simțim bine cu soțiile, cu prietenii.”, a mai adăugat muzicianul.
„Dar dacă vreau să zic hai să ascultăm, că Chick Corea. Am stricat petrecere. Adică trebuie să te iau de la masă, să vii în studioul meu, stai și în fotoliu, să pun discul și să tăcem. Cum poți să gândești o petrecere așa? Niciodată. Deci e un act solitar. Singura fază în care e faină, este live. Este deja un act de împreună și vibrația unui concert în care te uiți la artist este e palpabilă.
E vie. Energia ta cu a mea, cu artistului și a rândului patru încep să se împletească și tu te încarci și la sfârșit, dacă artistul a reușit, ești fericit și ești wow și simți că ai consumat două zile din viața ta cu folos, care vor rămâne o amintire.
Astea ar fi, să zicem, niște argumente pentru care eu consider că nu trebuie să ne facem grijă de muzică. Cu ea a început omenirea, cu ea va continua. A.I. va rămâne întotdeauna o sculă și nimic altceva.”, a concluzionat Mike Godoroja.