Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Adrian Năstase, despre tentativa de sinucidere din 2012: „Când glonțul acela a trecut la un milimetru de carotidă, a fost destinul, Dumnezeu” (VIDEO)

Adrian Năstase, despre tentativa de sinucidere din 2012: „Când glonțul acela a trecut la un milimetru de carotidă, a fost destinul, Dumnezeu” (VIDEO)

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 6 august, începând cu ora 19:00. Politicianul a vorbit inclusiv despre perioada petrecută la Jilava și tentativa sa de sinucidere din 2012.

„Viață la Jilava pentru mine, cel puțin, avea o împărțire foarte dramatica intre zi și noapte. Practic, la o anumită ora, seara, se închideau și gratiile și ușa.

E întradevăr un sunet pe care mi-l aduc aminte uneori. Atunci se împărțea ziua cu diferite lucruri, prelegeri și începea noaptea, care însemnă reflexie, gânduri, remușcări, speranțe, erau uneori noaptea, aveam un fel de lanternă, lampa și citeam , aveam patul de jos, puteam citesc noaptea.

O perioadă în care te gândești la tine, la alții, la familie, dar am avut totuși o mare bucurie, au venit viziteze oameni pe care i-am prețuit foarte mult.

Monseniorul Robu, părintele Teodosie, în doua rânduri și sigur lucrurile acestea au contat. Sigur , până la urma, ideea destinul a avut un anumit rol, din nou, nu mai știm spunem daca e vorba de Dumnezeu, atunci când vrem fim într-o zona mai neutra, spunem destinul.

Spre exemplu, în 2012, când glonțul acela a trecut la un milimetru de carotidă, a fost destinul, Dumnezeu, a început o nouă viață. A trebuit caut explicații, găsesc răspunsuri.”, a declarat fostul premier Adrian Năstase, referitor la perioada petrecută în detenție la Jilava și tentativa sa de sinucidere.

Adrian Năstase, invitatul lui Adrian Artene la ALTCEVA

Adrian Năstase s-a născut pe 22 iunie 1950 în București. A urmat cursurile liceului Nicolae Bălcescu (acum Colegiul Național Sfântul Sava). Apoi a urmat cursurile Universității București, absolvind atât Facultatea de Drept cât și Facultatea de Sociologie (1978).

Între 1990-1992 a fost ministru de externe al României din partea FSN, apoi președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD.

Între decembrie 2000 și decembrie 2004 a fost cel de-al 59-lea prim-ministru al României iar la alegerile prezidențiale din 2004 a fost candidatul Partidului Social Democrat la funcția de șef al statului.

A demisionat de la conducerea Camerei Deputaților în 2006 în contextul unor acuzații de corupție. La alegerile legislative din 2008 a obținut un nou mandat de deputat, în colegiul uninominal Mizil din județul Prahova, din partea PSD. În anul 2012, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție.

La data de 20 iunie 2012, la reședința sa, în timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un revolver modelul „Smith & Wesson”, calibrul 9 mm, a confirmat Parchetul General București. Tentativa de suicid a fost soldată cu mai multe plăgi în zona gâtului.

La data de 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat după mai bine de opt luni petrecute la Penitenciarul Jilava.

Apoi, în data de 6 ianuarie 2014, prin hotărârea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită, în dosarul Zambaccian.

Pe 23 iulie 2014, Judecătoria Sectorului 4 a decis că Adrian Năstase, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, poate fi eliberat condiționat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Este căsătorit cu Dana Năstase (fostă Miculescu), din 1985, cu care are doi fii: Andrei și Mihnea.

Urmărește interviul integral cu Adrian Năstase, sâmbătă, 6 august, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și