Părintele Teologos de la Muntele Athos a fost invitatul lui Adrian Artene la ediția podcast-ului ALTCEVA, difuzată sâmbătă, 16 martie.
În cadrul acestei ediții, una specială, înainte de începutul Postului Paștelui, părintele ne explică de ce este important să „ne retragem mintea din simțuri”, nu doar în perioadele de post.
„Întâi de toate, principiul de bază este cel pe care îl spune Sfântu Isaac Sirul, care spune „retrage-ți mintea din simțuri”. Pentru că dacă-ți lași mintea în simțuri, mintea se îmbucățește, se rupe și decade. Adică dacă eu acum îmi pun mintea în simțuri, acum mintea mea este concentrată pe discuția cu tine, este concentrată pe persoană. Este este un gest nobil. Dar dacă eu mă duc în simțul văzului, de exemplu și adică mă concentrez pe fâșul tău, de exemplu, este decădere. Adică întâi de toate te neglijez pe tine, neglijez persoana. Și dincolo de asta, în clipa în care mintea cade în simțuri, adică în materie, datorită faptului că materia are principiul excluziunii, adică în materie, până aici e al meu, de acolo în colo e al tău, ce al meu, nu e al tău. Ăsta este principiul excluziunii. Acest principiu al excluziuni este principiul războiului. De ce? Pentru că eu vreau să-ți iau fâșul tău și după aceea n-o să mai fie al tău, o să fie al meu și tu vrei înapoi, să-l recuperezi. Apare această tensiune și din cauza asta, primul lucru este să-ți retragi mintea din simțuri. Dincolo de asta, omul nu este animal. Asta este foarte important. Dacă îi spui cuiva că este o maimuță evoluată, acest lucru este jignitor. Deci omul simte în conștiința lui, știe în conștiința lui că nu este provenit din maimuță, nu este animal.
Și dacă îi spui iarăși unui om, mai ales unei doamne, că e o grămadă de celule, iar este foarte jignitor, nu se poate treaba asta. Deci omul întâi de toate este suflet, spirit, duh. Diferența principală dintre om și animal, om și maimulță, de unde vine și această conștiință a jignirii, în clipa în care pe om îl cobor la nivelul animalelor, provine din faptul că sufletul uman este total diferit de sufletul animalic, nu trupul. Pentru că trupul, da, OK, avem toți, adică nu toți, dar avem două membre superioare, două membre inferioare și așa mai departe. Diferența esențială este faptul că sufletul uman este făcut de Dumnezeu ca să supună materia și să se îndrepte către perfecțiunea duhovnicească personală, veșnică”, spune părintele.
Cu doar câteva zile înainte să înceapă Postul Paștelui, cea mai puternică perioadă în care oamenii au ocazia să se lepede „de dulce”, fie că vorbim din perspectivă culinară sau din perpectivă emoțională, jurnalistul Adrian Artene propune spectatorilor „Altceva cu Adrian Artene” o întâlnire puternică cu Părintele Teologos, prin intermediul unui interviu realizat pe Muntele Athos.
„Vocea lui Dumnezeu este în interiorul nostru”, spune Părintele în deschiderea acestei discuții pe care, ascultând-o, vei avea ocazia să descoperi adevăruri absolut fabuloase despre ceea ce înseamnă, în esență, o viață dreaptă, în spiritul Domnului.
Fost IT-ist, Părintele Teologos a înțeles, la un moment dat, că viața lui dreaptă poate fi doar cea trăită în slujba credinței și a procedat în consecință. De mai bine de 30 de ani trăiește astfel și ori de câte ori are ocazia, povestește lumii despre Bine. Același lucru s-a întâmplat în timpul discuției pentru „Altceva”. Alături de Adrian Artene, Părintele dezvăluie care este cea mai mare bucurie a Raiului, cum se ține corect postul alimentar, care este cea mai puternică rugăciune, ce tipuri de antrenament trebuie să facem pentru suflet și care sunt, cu adevărat, adevăratele minuni ale vieții noastre.
Premiera acestui episode absolut special va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube Altceva cu Adrian Artene.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.