Ana Maria Păunescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Eu am în PERMANENȚĂ o comunicare cu el” | ALTCEVA cu Adrian Artene

Publicat: 14/07/2024, 11:00

Într-un nou episod al podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, Ana Maria Păunescu, fiica regretatului poet Adrian Păunescu, a făcut câteva mărturisiri emoționante despre relația cu tatăl ei și despre cum i-a influențat acesta viața și cariera literară.

Ana Maria Păunescu, cunoscută pentru talentul ei literar, a vorbit deschis despre impactul profund pe care l-a avut tatăl său asupra ei. Într-o scrisoare adresată urmașilor săi, dictată de poet în vara anului 2010, cu câteva luni înainte de a pleca dintre noi, Ana Maria a împărtășit câteva dintre cuvintele de adio ale tatălui ei.

„Acesta este, cred, un text pe care mie mi l-a dictat aici, în camera asta, așa, cumva amenințător pentru cei care nu credeau în starea lui de suferință, pentru că văzându-l întotdeauna puternic, luptător, multora nu le-a venit să creadă că ar putea avea probleme reale de sănătate. Și a scris o scrisoare. Așa s-a și numit: Scrisoare urmașilor mei. Mie mi-a dictat-o. Eu plângeam și el scria în vara lui 2010,” a declarat aceasta.

Despre viață și moarte

Ana Maria a continuat să vorbească despre cum își învață și ea fiica, Alexandra, despre viață și moarte, la fel cum a fost învățată și ea de către tatăl ei.

„Eu nu spun despre oameni că au murit niciodată și așa am învățat-o și pe Alexandra mea. I-am spus că oamenii nu mor, ei pleacă în cer. E o plecare cu care a trebuit să ne obișnuim, n-am avut încotro. Gândiți-vă cât de puternică era și dragostea lui pentru mine și cât de puternică era și dragostea mea pentru el, adică eu am în permanență o comunicare cu el. Mă raportez la ce ar fi zis, la ce ar fi plăcut, ce i-ar fi plăcut să vadă la mine, dacă i-ar fi plăcut ce am scris, dacă ar fi citit,” a mai adăugat fiica poetului.

Criticile constructive ale tatălui său

Ana Maria nu a omis să vorbească și despre cum relația cu tatăl său nu a fost lipsită de momente de critică constructivă și de încurajări pentru a o ajuta să-și dezvolte talentul literar.

„Nu era aspru în judecată, era lucid. Era, într-adevăr, puțin mai dur uneori, dar niciodată nedrept. Eu nu l-am văzut să comită vreo nedreptate. Dacă uneori judeca prea dur pe cineva, nu ezita după 5 minute să-și ceară iertare. Era un oltean adevărat.  S-a născut în Basarabia, dar nu era basarabean din moment ce toți ai lui erau olteni. Avea totuși o dimensiune de basarabean, dar cred că și-a construit-o singur. Sau poate locul nașterii să fie atât de puternic să influențeze destinul unui om. Am auzit și varianta asta, dar eu cred că era oltean pentru că se comporta ca un oltean,” a subliniat Ana Maria.

Primele încercări literare

Aceasta a amintit și de momentele în care tatăl său îi critica poeziile, încurajând-o mereu să lucreze mai mult.

„Se enerva și după un sfert de oră nu mai avea nicio problemă, dacă era nevoie, își cerea și iertare. Iar pe mine mă judeca foarte lucid. Adică dacă scriam vreo poezie și i-o arătam, iar lui nu i se părea de o valoare inestimabilă, îmi spunea să mai lucrez. Și de la un punct încolo, după ce am început să-l impresionez tot mai des, supărarea mea când nu-l impresionam era și mai mare, pentru că eram obișnuită cu succesul în fața lui,” a spus ea.

Încurajările tatălui

Ana Maria a vorbit cu nostalgie și despre primele ei încercări literare și despre cum tatăl său a avut încredere în talentul ei încă de la început.

„În 2000, când eu aveam 10 ani, a scris că am un talent literar extraordinar și că se va vedea în timp că eu voi putea duce mai departe această frumoasă povară a scrisului, vă dați seama, aveam 10 ani și scrisesem niște poezii de copil,” și-a amintit Ana Maria.

Podcastul integral poate fi vizonat aici:

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Bianca Dogaru
Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dosarul Biancăi Drăgușanu. Două persoane au fost reținute, 700 de haine au fost ridicate după...
Dentista din Brăila a avut parte de o moarte VIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Delia, look total neașteptat la Electric Castle 2024. Cântăreața a făcut show pe scena festivalului
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie