Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » VIDEO: Cum și-a împărțit maestrul Ionel Tudorache copilăria între muzică și fotbal: „Nu m-a lăsat tata”

VIDEO: Cum și-a împărțit maestrul Ionel Tudorache copilăria între muzică și fotbal: „Nu m-a lăsat tata”

Acordeonistul Ionel Tudorache, considerat unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc, a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul „ALTCEVA”, difuzat în noaptea dintre ani. Maestrul a povestit cum și-a împărțit copilăria între muzică și fotbal.

Ionel Tudorache a povestit, în timpul dialogului purtat de Adrian Artene, că tatăl lui nu l-a lăsat să cânte la vioară, deși i-ar fi plăcut acest lucru.

„La vioară aș fi vrut să cânt, dar nu m-a lăsat tata. A zis să cânt cu acordeonul eu, ca să-l acompaniez pe el, să facem un cuplu, iar cu două viori nu merge”, a spus lăutarul.

„Dar nu v-a lăsat să cântați la vioară și nu v-a lăsat să jucați fotbal, deși spuneați că erați foarte bun fotbalist. Aveați un model ca și fotbalist?”, l-a întrebat Adrian Artene pe invitatul lui.

„Ion Pîrcălab era atunci, când eram eu copil”, a răspuns Tudorache.

Întrebat dacă ar fi ales cariera de fotbalist și dacă s-ar fi făcut la fel de remarcat, lăutarul a răspuns: „Nu știu. Poate. Nu se știe și nu poți să știi ce ajungeai când pe timpurile alea era greu să pătrunzi mai sus așa”.

Maestrul Ionel Tudorache, invitatul lui Adrian Artene de Revelion

Maestrul Ionel Tudorache, lăutar veritabil, ambasador de calibru al muzicii lăutărești vechi, a fost invitatul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, episod special care a avut premiera fix în seara de Revelion.

Discuția construită de cei doi domni ai cuvintelor, unul dintre ei al celor scrise, cel de-al doilea al celor cântate, este o combinație perfectă de poveste și cânt care, urmărită da capo al fine, lasă în urmă bucuria istoriei împărtășite și plăcerea sunetului ascultat.

Practic, cele mai bine de 40 de minute de discuții se împart echidistant între amintirile pe care le povestește cu patosul specific și momente în care artistul a interpretat cele mai cunoscute piese lăutărești și aici cunoscătorii și nu doar ei vor identifica, desigur, piese precum „Portofele, portofele”, „Căpitane de județ”, „Anii mei și tinerețea” sau „La chilia în port”.

În discuția pe care a avut-o cu Adrian Artene, Ionel Tudorache a povestit cum și-a împărțit copilăria între muzică și fotbal, dar și cum, pentru o vreme, a spus Adio muzicii pentru a lucra la strung. La rândul său idol al generațiilor de după, artistul Tudorache și-a amintit și de aceia ce i-au fost lui idoli, marii lăutari ai vremii care l-au inspirat să performeze, dar nu a uitat și de momentul în care a „refuzat” să fugă în Germania.

Fiu de artist, tatăl lui a fost Aurel Tudorache – lăutar violonist, Ionel Tudorache este considerat de specialiștii în domeniul muzical unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc, un mare maestru al acordeonului. Artistul cântă de la 5 ani, însă a început cu muzica ușoară, valsuri, pentru ca abia la 15 ani să decidă că muzica lăutărească îi este drum.

Ediția integrală poate fi urmărită aici:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și